Unibrew er finanskrisens vinder

Af samtlige danske aktier har Royal Unibrew haft den suverænt største kursstigning, siden aktiemarkedet ramte bunden, viser en ny opgørelse foretaget af Watch Medier.
Foto: PR/Royal Unibrew
Foto: PR/Royal Unibrew
AF MAZ PLECHINGER

Den 27. marts 2009 ramte Royal Unibrew den absolutte bund. Mindre end et år efter, at landets næststørste bryggerikoncern var blevet handlet til kurs 629, lå aktien i kurs 34,5, mens spekulationerne gik på, om det endte med konkurs eller opkøb. Ingen af delene blev som bekendt mildt sagt tilfældet.

I stedet kan Royal Unibrew se tilbage på fem års konstant fremgang. Flere gange i løbet af efteråret har aktien stukket næsen op over kurs 1.000, hvilket gør bryggerikoncernen til finanskrisens bedste aktiekøb i den omfattende opgørelse, Watch Medier har foretaget.

Royal Unibrew sidder endda suverænt på tronen. Opgørelsen er foretaget ved at måle kursudviklingen for samtlige danske aktier siden den 9. marts 2009, hvor det danske kursmarked samlet set nåede finanskrisens bund, og viser at bryggeriaktiens afkast har været på astronomiske 2.933 pct. Det næstbedste aktiekøb, GN Store Nord, har i perioden haft et afkast på 900 pct.

Hele listen over de 10 bedste kursudviklinger kan ses i Watch Mediers nye magasin.

Turnaround bag stigning

Bag Royal Unibrews succes tilfælde ligger en gennemgribende turnaround. I november 2008 tiltrådte Henrik Brandt som adm. direktør, og under hans ledelse kørte koncernen en stram kurs, hvor de udenlandske bryggerier i Caribien og Polen, der var blevet opkøbt, blev frasolgt igen, mens der blev strammet op såvel på det danske marked som i Baltikum, hvor store dele af produktionen forestås.

Året efter Henrik Brandts tiltrædelse havde investorerne genvundet så meget tillid til Royal Unibrew, at en kapitalforhøjelse kunne gennemføres, mens bryggerikoncernen i de seneste år har haft så meget styr på butikken, at der atter har været plads til at løfte blikket. I 2013 ekspanderede Royal Unibrew således med købet af det finske bryggeri Hartwall.

Formand hædret

Viceadm. direktør i Novo Nordisk Kåre Schultz, der er bestyrelsesformand i Royal Unibrew, blev for nylig af revisionshuset PwC kåret til årets bestyrelsesformand. Anerkendelsen fik han netop for sit arbejde i Royal Unibrew. Selv var han dog ikke meget for at hylde sig selv.

"Jeg synes bare, for at sige det lige ud af posen, at det er vigtigt, at man anerkender, at det er den daglige ledelse, der bærer og driver forretningen. Jeg synes ikke, det er formålstjenstligt, at bestyrelsen står frem og tager æren for den daglige drift, og de resultater der bliver opnået. Det er jo ledelsen, der skaber dem," sagde Kåre Schultz til Berlingske.

Dansk bryggeri har årets bestyrelsesformand

Ugebrev: Harboes er hårdt presset af konkurrenter

Harboes fastholder forventningerne

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også