Carlsberg usikker på effekt af engelsk øllov

Det er stadig stor usikkerhed om en lovændring om britiske pubbers mulighed for ikke længere at være bundet til en leverandører, siger kommunikationsdirektør Jens Bekke.
Foto: Jens Dresling/ritzau/arkiv
Foto: Jens Dresling/ritzau/arkiv
AF RITZAU FINANS

Carlsberg er usikker på dels om den onsdag omtalte lovændring om det britiske pubbers mulighed for ikke længere at være bundet til en leverandører gennemføres, dels hvilket konkret indhold loven får.

Det siger kommunikationsdirektør i Carlsberg Jens Bekke til Ritzau Finans.

"Det er endnu uklart, hvordan den endelige udformning af lovforslaget bliver," siger han.

Lovforlaget skal vedtages i House of Lords (Overhuset,red.), og den endelige udformning ligger heller ikke klar.

"Der er derfor en række usikkerheder i lovforslaget, så det er svært for os for nuværende at give et bud på effekten af det," siger Jens Bekke og fremhæver slutteligt, at det jo også afhænger kundeadfærden.

Godt nyt for Carlsberg

Tidligere har de enkelte pubber været bundet til at købe øl og andre varer fra deres ejere, de store kæder, men "tie"-lovgivningen er nu fortid efter en afstemning i det britiske underhus tirsdag, hvor regeringen var i mindretal, skriver BBC News.

"Det her er en rimelig, gradvis proces, der vil bringe markedskræfterne tilbage i en sektor, som er blevet grotesk konkurrenceløs, udtalte Greg Mulholland, der fremsatte lovforslaget, til BBC onsdag.

Watch medier er klar med erhvervsmagasinet BusinessWatch, som du kan læse gratis her.

Onsdag vurderede analytiker i Sydbank Morten Imsgard, at det virker som en mulighed for Carlsberg at rykke frem fra den nuværende markedsposition som nummer tre-fire i Storbritannien.

"Konkurrencelandskabet bliver blødt op, og så får man muligheden for at få foden inden for i pubkæderne. Det bliver nemmere for pubberne at afprøve nye produkter i forretningssetuppet end tidligere," sagde han.

En endelige vurdering må afvente den konkrete udformning af lovforlaget, men Sydbank-analytikerens umiddelbare konklusion er, at Carlsbergs britiske konkurrenter kan have mere at tabe end Carlsberg.

Utilfredshed i branchen

Den britiske pub- og bryggeriforening, BBPA, som Carlsberg er medlem af, er ikke tilfreds med udviklingen.

"Denne ændring bryder "beer tie"-reglen, som har tjente Storbritanniens unikke pubindinstri i næsten 400 år. Den vil gøre voldsom skade på investeringer, arbejdspladser, og føre til lukning af mere end 1400 pubs," udtaler Brigid Simmons, topchef i BBPA, i en meddelelse onsdag.

Der var ved udgangen af 2013 i alt 48.000 pubs i Storbritannien - et fald fra over 60.000 i 2002.

Pub-aktier i problemer efter ny lov sætter øllen fri

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg