Pub-aktier i problemer efter ny lov sætter øllen fri

De britiske pub-kæder lider på børsen i London onsdag, efter at det britiske parlament tirsdag vedtog en ny lovgivning, der giver de klassiske britiske pubs frie hænder til at købe øl fra alle leverandører.
AF RITZAU FINANS

Tidligere har de enkelte pubber været bundet til at købe øl og andre varer fra deres ejere, de store kæder, men "tie"-lovgivningen er nu fortid efter en afstemning i det britiske underhus tirsdag, hvor regeringen var i mindretal, skriver BBC News.

"Det her er en rimelig, gradvis proces, der vil bringe markedskræfterne tilbage i en sektor, som er blevet grotesk konkurrenceløs," udtaler Greg Mulholland, der fremsatte lovforslaget, til BBC.

Loven har onsdag kraftige kurskonsekvenser for pub-kæderne, som kan se frem til lavere indtjening på øl. Huslejeaftaler kan også blive justeret som følge af loven.

Punch Taverns falder 7,6 pct., Greene King dykker 3,3 pct., mens Enterprise Inns falder hele 11 pct.

Sidstnævnte, der har flere end 5000 pubs under vingerne, advarer onsdag i en meddelelse om ”alvorlige konsekvenser” for branchen.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

På børsen i København ligger Carlsberg-aktien onsdag formiddag næstnederst i C20-indekset med et fald på 0,9 pct. til 512,50 kr.

Det burde dog ikke være på grund af denne begivenhed, at Carlsberg falder, vurderer analytiker Morten Imsgard fra Sydbank i en umiddelbar kommentar til Ritzau Finans.

Han ser det nærmere som en mulighed for Carlsberg at rykke frem fra den nuværende markedsposition som nummer tre-fire i Storbritannien.

"Konkurrencelandskabet bliver blødt op, og så får man muligheden for at få foden indenfor i pubkæderne. Det bliver nemmere for pubberne at afprøve nye produkter i forretningssetuppet end tidligere."

De største kæder er knyttet til andre bryggerier, mens JD Wetherspoon og Enterprise Inn sælger Carlsberg-produkter ifølge Morten Imsgard.

Sydbank-analytikerens umiddelbare konklusion er, at Carlsbergs britiske konkurrenter kan have mere at tabe end Carlsberg.

"De bør ikke begræde lovforlaget i Carlsberg," slutter Morten Imsgard.

Heineken, der er det største bryggeri i Storbritannien, falder 0,5 pct. på børsen i Amsterdam.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Carlsberg, men den britiske pub- og bryggerforening, BBPA, som Carlsberg er medlem af, er ikke tilfreds med udviklingen.

"Denne ændring bryder "beer tie"-reglen, som har tjente Storbritanniens unikke pubindinstri i næsten 400 år. Den vil gøre voldsom skade på investeringer, arbejdspladser, og føre til lukning af mere end 1400 pubs," udtaler Brigid Simmons, topchef i BBPA, i en meddelelse.

Der var ved udgangen af 2013 i alt 48.000 pubs i Storbritannien - et fald fra over 60.000 i 2002.

Heineken sælger emballageforretning i milliardhandel

Analytiker: Carlsbergs chance for at vinde appel meget lille

Heineken leverer sober vækst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også