Carlsberg-optakt: Forventning, udbytte og Rusland i hovedfokus

Bryggerikoncernens egne forventninger til det kommende år vil få masser af opmærksomhed, når Carlsberg i næste uge præsenterer årsregnskabet for 2017, mener aktieanalytiker.
Foto: Rune Pedersen/POLFOTO/arkiv
Foto: Rune Pedersen/POLFOTO/arkiv
AF RITZAU FINANS

Carlsberg skal i regnskabet for andet halvår, der leveres onsdag morgen, vise, at bryggerikoncernen er på ret vej mod målene i strategiplanen Sail '22.

Det siger Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Der er flere mulige fokuspunkter i regnskabet, men skal der peges på kun et fokuspunkt, vil det være forventningerne til 2018. Det, vurderer han, er det væsentligste, bryggerikoncernen skal have med til markedet.

"Det helt overordnede i regnskabet bliver for Carlsberg at lancere en prognose for 2018, der bliver ved med at indikere, at der er vækst i indtjeningen. De skal bekræfte, at der ikke ventes slinger i valsen i 2018," fastslår han.

Han vil umiddelbart være tilfreds med "et eller andet, der hedder omkring midt encifret organisk vækst i driftsresultatet".

Analytikere, der har leveret estimater til Ritzau Estimates, venter en vækst i driftsresultatet fra 2017 til 2018 på godt 6 pct.

Forventningerne til væksten i 2017 blev opjusteret i handelsopdateringen for tredje kvartal til 7-8 pct. fra tidligere "midt encifret procentvis vækst".

"Det skal lyde sådan for at understrege den rejse, selskabet er på med at løfte indtjeningen og flytte salg mod dyrere og bedre indtjenende produkter ved fortsat at have mere fokus på værdi end på volumen og så høste effekterne af effektiviseringsprogrammet Funding the Journey," siger Morten Imsgard.

Samme toner lyder fra andre analytikere.

Hos Deutsche Bank er analytiker Andrea Pistacchi overbevist om, at Carlsberg er et andet selskab, end det var for 2-3 år siden, og at selskabets vækst vil fortsætte.

Analytikeren ser et stort potentiale i Carlsberg-aktien og har sat kursmålet op til 890 kr. fra 680 kr., og anbefalingen blev rykket op til "køb" fra "hold" i en analyse fra midten af januar.

Analytikeren ser en vækst i 2018 på over 5 pct. i driftsoverskuddet (EBITA).

Analytikere adspurgt af Ritzau Estimates ser et EBIT-overskud før særlige poster i 2017 på 8868 mio. kr. stigende til 9411 mio. kr. i 2018.

På kapitalmarkedsdagen i oktober sidste år blev det fremhævet, at Carlsberg vil øge indtjeningsevnen - sin EBIT-margin - og indsnævre forskellen op til nærmeste konkurrent, hollandske Heineken, der i øjeblikket er på omkring 300 basispoint.

Heineken har en EBIT-margin på godt 17 pct., mens Carlsbergs ligger på godt 14 pct.

Udbyttet ses hævet

Et andet fokuspunkt vil være udbyttet. Her venter analytikere et udbytte på 14,60 kr. per aktie. Senest var det på 10 kr. per aktie.

Morten Imsgard venter også stigende udbytte.

"Aktionærvenlighed er på agendaen igen efter nogle magre år, og jeg mener, at Carlsberg trods investeringer i at transformere forretningen har plads til udbyttevækst," siger han.

Rusland i Fokus - skidt konkurrentnyt

Siden Carlsberg fik det fulde ejerskab af de russiske aktiviteter efter købet af Scottish & Newcastle i 2009, har Rusland næsten hver gang været et væsentligt fokuspunkt, og det vil også være tilfældet i regnskabet for andet halvår 2017.

Der mangler stadig konkurrentnyt fra AB-Inbev og Heineken, men tyrkiske Anadolu Efes, der er blandt Carlsbergs store konkurrenter på det russiske marked, meldte i midten af januar i en salgsopdatering om tocifret vækst på de internationale ølmarkeder i fjerde kvartal anført af netop det russiske marked.

"Det russiske ølmarked estimeres at være faldet med lave til midt encifrede procenter i 2017 som følge af den negative indvirkning fra mindre plastflasker og et ugunstigt vejrlig i højsæsonen," skrev Efes og oplyste endvidere, at Efes' russiske forretning leverede tocifret vækst i kvartalet på trods af meget stærke sammenligningstal sidste år. Som følge heraf var væksten på årsbasis også tocifret og overgik markedsvæksten.

Efes' melding tyder ikke på et supergodt marked, vurderer Morten Imsgard.

Han forklarer, at succesen skyldes, at det tyrkiske bryggeri stjæler markedsandele i kraft af lave priser.

"Jeg har ikke superhøje forventninger til Rusland - heller ikke i 2018," siger Sydbank-analytikeren.

Det er svært for Carlsberg derovre, når der er konkurrenter, der ikke reagerer rationelt.

Morten Imsgard vil gerne have en indikation på, at Carlsberg "skruer på det, de kan i Østeuropa", og at de forsøger at holde fast i prisen.

"Carlsberg skal som minimum gerne vise stabil værdiandel for at kompensere for faldende mængde markedsandel," siger Morten Imsgard.

Generelt ser han dog stigende driftsoverskud i Østeuropa, der tegnede sig for 22,5 pct. af driftsoverskuddet i 2016.

Der er da også forventningen hos analytikerne ifølge Ritzau Estimates. De venter et driftsoverskud (EBIT) i region Østeuropa på 1096 mio. kr. i andet halvår og 2143 mio. kr. i hele 2017 og på 2298 mio. kr. i 2018. Det skal sammenholdes med 1081 mio. kr. i andet halvår 2016 og 5482 mio. kr. for hele 2016.

Carlsberg: Udfordringer med specialøl skal overvindes i Østeuropa

Baltisk reklameforbud sender Royal Unibrew mod nyt produktfokus

Carlsberg tvivler på effekten af litauiske stramninger

Nye restriktioner rammer Carlsbergs joint venture i Litauen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også