Det er lutter gode intentioner, når danskerne bevæger sig til den nærmeste dagligvarebutik i januar. Her byder indkøbene nemlig på mindre sukker, mindre fedt og salt samt flere kostfibre og fuldkorn i forsøget på at leve sundere.
Det skriver Københavns Universitet på baggrund af nye beregninger fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.
Der er dog tale om en kort fornøjelse, da vanerne hurtigt vender, og danskerne allerede et par uger senere begynder at købe mere usundt ind.
"Årsskiftet har en ret vild effekt på folks indkøbsvaner. Og det er påfaldende, at det er det samme mønster, vi ser hvert eneste år. Folk køber absolut sundest ind i januar, hvorefter det så gradvist bliver mindre og mindre sundt indtil det ultimative kollaps med julefrokoster og søde sager i december, og så starter det hele forfra i januar året efter," siger Ph.d. Carl-Emil Pless fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, der til daglig forsker i forbrugeradfærd.
Ifølge undersøgelsen er der ifølge forskerne noget, der peger på, at ældre mennesker i gennemsnit er bedre til at styre deres impulser, end de unge er, og derfor har større sandsynlighed for at nå nytårsfortsættet med at spise sundere.
Lagkagehuset vil i 2022 tage første store bid af plan om 40 nye butikker
Coop investerer i år 200 millioner i ny discountkæde
Ti nye borgerdrevne Dagrofa-butikker på trapperne