Dagrofa leverer nyt stort millionunderskud

Detailkoncernen bag Dagrofa reducerer det 655 mio. kr. store minus fra 2016, men der er stadig meget langt til sorte tal i koncernen, som sidste år lukkede ned for discountkæden Kiwi.

Dagligvarekoncernen Dagrofa har torsdag formiddag sneget en regnskabsmeddelelse af sted, der omhandler et par af nøgletallene for 2017.

Af meddelelsen fremgår det, at koncernen med navnet Mahia, der står bag kæder som Meny og Spar og det tidligere Kiwi i det seneste regnskabsår, har set omsætningen falde til 17,4 mia. kr. fra 18,6 mia. kr. i 2016.

Købmandskoncern skifter navn for at lukke Kiwi-kæden

Videre hedder det, at Ebitda-resultatet sidste år endte i minus 165 mio. kr., hvilket er en væsentlig og ventet tilbagegang fra 2016-plusset på 53 mio. kr. Ifølge meddelelsen er resultatet bedre end det forventede minus på 400-500 mio. kr., blandt andet fordi det hurtigere end ventet lykkedes af afhænde nogle af de mange lukkede Kiwi-butikker.

FødevareWatch har været i kontakt med Dagrofa for at få en kommentar fra koncernens bestyrelsesformand og midlertidige topchef, Jesper Lok.

I et kort mailsvar skriver han, at tilbagegangen i omsætningen skyldes Kiwi, og at resultatet for året er utilfredstillende.

I regnskabsmeddelelsen med nøgletallene leverer formanden følgende citat:

"Vi glæder os over fremgangen for Meny og Spar, men samlet set, og navnlig i Foodservice Danmark, er resultatet stadig ikke tilfredsstillende."

Årets resultat i det samlede Mahia-regnskab lander i minus 592 mio. kr., hvilket var 63 mio. kr. bedre end i 2016.

I den udsendte pressemeddelelse fremgår der ikke yderligere regnskabstal for hverken kæder eller forretningssegmenter.

Underskud på 1,6 mia

Dagrofa-koncernen, som dækker over de aktiviteter, man finder i købmandskæderne, Dagrofa Logistik og Foodservice Danmark omsatte for 17,2 mia. kr. sidste år.

Sat i forhold til det seneste Dagrofa-regnskab for 2016 er der tale om en ny væsentlig tilbagegang på toplinjen, og som det var tilfældet i 2016, er omsætningen dalet med 1,3 mia. kr.

Årets ebitda-resultat i Dagrofa-koncernen, hvor altså hele Kiwi-forretningen er borte, blev på 197 mio. kr. Det var i tråd med forventningerne, skriver ledelsen anført af bestyrelsesformand Jesper Lok. Han har tøjlerne som topchef i koncernen, indtil afløseren til Per Thau, der for nyligt stoppede i jobbet som adm. direktør, er fundet.

Resultatet i Dagrofa-koncernen blev på minus 272 mio. kr.

Lægger man de seneste fem års resultater i Dagrofa sammen, har det i alt kostet ejerne i KFI Erhvervsdrivende Fond, Norgesgruppen og de selvstændige købmand 1,618 mia. kr. i samlet underskud at drive de omkring 1700 butikker og kiosker samt forretningerne i S-Engros, Catering Engros og Foodservice Danmark.

29 nye butikker og skuffende foodservice-forretning

Af meddelelsen fremgår det videre, at 2017 bød på åbningen af fem nye Meny-supermarkeder, og i halen på lukningen af Kiwi-butikkerne åbnede Dagrofa i stedet 24 nye Spar-butikker.

Videre hedder det om udviklingen i foodservice-forretningen, som også skal have ny direktør efter af Christian Storringgaard i sidste måned også måtte forlade sin direktørstol:

"På trods af omsætningsfremgang i Foodservice Danmark var indtjeningen ikke tilfredsstillende i 2017. Dette skyldes primært øgede omkostninger og kompleksitet i logistik- og baglandsfunktioner, drevet af en stor nettotilgang af især mindre kunder, samt øgede omkostninger i forbindelse med flytning af terminal og hovedkvarter til Ishøj."

Bedring i 2018 og sorte tal i 2019?

Koncernen forventer i de kommende år, at den øgede konkurrence på dagligvare- og foodservicemarkedet fortsætter.

I mailsvaret fra Jesper Lok til FødevareWatch leverer formanden en kort vurdering af, hvad 2018 bliver for en størrelse.

"Vi forventer fortsat fremgang for Meny og Spar og samlet set i 2018 forbedret indtjening på en omsætning, der forventes at være et par procent over 2017," skriver han.

I forbindelse med aflæggelsen af regnskabet for 2016 forklarede daværende direktør Per Thau, at lukningen af de i alt 103 Kiwi-butikker ville komme til at sætte klare aftryk i både 2017- og i 2018-regnskabet. Forud for at det hurtigere end forventet lykkedes koncernen at overdrage lejekontrakter og andre forpligtigelser til nogle af de konkurrende detailkoncerner, sagde han:

"Når vi er fremme i 2019 er vi sikre på, at vi er ude af Kiwi-delen. Vi har til den tid ryddet op, og der ikke er noget, som påvirker bundlinje og toplinje. Når vi når frem i 2019 er vi ret sikre på, at vi er en vækstvirksomhed, og vi er en profitabel virksomhed med sorte tal på bundlinjen."

Hvis ikke I er det, hvad så?

"Så er der noget, som vi ikke har gjort, som vi skulle have gjort, eller også har vi truffet beslutning om at investere i noget, vi ikke ved, hvad skulle være i dag. Den forretning vi ser i dag, den tjener jo penge, så det skal vi jo også lande i 2019. Det vil vi gerne stå på mål for," lød det videre fra Per Thau.

Polsk, svensk og tysk sats skal bringe Dansk Supermarked ny vækst

Opgørelse: Sådan har dansk discount udviklet sig

"At det blev kommercielt skyldes primært at folk meget gerne vil købe det"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også