FødevareWatch

Amerikansk detailsalg snyder - inflationen trækker forbruget op

Det amerikanske detailsalg steg i august mod flere analytikeres forventninger. Men de positive tal skjuler en bekymrende tendens, skriver seniorøkonom.

Foto: APU GOMES/AFP / AFP

Det amerikanske detailsalg steg i august mod et ventet fald - men det er den høje inflation, der faktisk trækker detailsalget op, fordi detailsalget i USA måles i løbende priser.

”Inflationen maskerer dermed den underliggende udvikling i detailsalget. Renser vi detailsalget for de stigende priser, er detailsalget blot steget med omkring 2 pct. i år mod godt 7 pct. sidste år,” skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar til torsdagens tal.

”Det giver grobund for panderynker, da det antyder en ret moderat fremgang i forbruget,” mener han.

Det amerikanske privatforbrug udgør omkring 70 pct. af hele den amerikanske økonomi, og detailsalget er en vigtig brik i det puslespil. I august steg detailsalget med 0,3 pct. mod et ventet fald på 0,1 pct. I juli faldt detailsalget med 0,4 pct., hvilket er i skærende kontrast til den første måling, der viste et uændret detailsalg.

”Selvom detailsalget var lidt stærkere i august end ventet, ser vi nedjustering over en bred kam af opgørelsen for juli. Samtidig står den del af detailsalget, der indgår i privatforbruget i BNP-rapporten, bomstille efter en lille fremgang i juli,” skriver Sydbanks seniorøkonom.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder rentemøde i næste uge, og det ventes, at centralbanken hæver renten med 75 basispoint, Inflationstal for august tildigere på ugen har dog fået en stigning på 100 basispoint ind i billedet:

Sker det, vil det være den største renteforhøjelse siden 1984, påpeger Kim Blindbæk.

Discountdirektør vil fordoble omsætning på knap fem år: ”Vi er et godt sted”

Ubemandede butikker udsat for røverier på stribe i Sverige

Regeringens energiforslag vækker ”forsigtig optimisme” hos dagligvarekoncern

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier