FødevareWatch

Første skib med hvede har forladt ukrainsk havn

14 skibe med korn har forladt Ukraine, siden kornaftale blev indgået. Fredag var et skib lastet med hvede.

Foto: Mehmet Caliskan/Reuters/Ritzau Scanpix

For første gang, siden en aftale om korneksport blev underskrevet, er et skib med hvede fredag sejlet ud fra en ukrainsk havn ved Sortehavet.

Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium.

Skibet er et af to skibe, der fredag har forladt ukrainske havne med korn. Det fragter 3050 ton hvede og er sejlet ud fra havnen i Tjornomorsk.

I alt er 14 skibe sejlet afsted fra ukrainske havne, siden Ukraine og Rusland - med hjælp fra Tyrkiet og FN - underskrev en aftale for tre uger siden.

Frem til fredag havde ingen af skibene haft hvede om bord. De har i stedet eksporteret eksempelvis majs og solsikkeolie. Et skib har fredag også forladt havnen Pivdennyj med 60.000 ton majs om bord.

Aftalen mellem Ukraine og Rusland blev underskrevet i Tyrkiet den 22. juli.

Aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af hvede. Landet har dog ikke kunnet eksportere korn, siden Ruslands invasion 24. februar.

Det har betydet, at flere millioner ton korn har hobet sig op i de ukrainske havne. Den situation har presset priserne på fødevarer i vejret.

FN har advaret om, at manglen på hvede, majs og andre afgrøder fra Ukraine kan føre til sult i fattigere dele af verden.

Hidtil har ingen af de skibe, der er sejlet afsted de seneste uger, haft kurs mod de mest udsatte lande. Ukraine oplyste torsdag dog, at der er planer om, at et skib inden længe sejler til det østafrikanske land Etiopien.

Som en del af kornaftalen er der i den tyrkiske storby Istanbul blevet etableret et fælles center for koordineringen af eksporten.

Her skal skibene, der sejler ud fra ukrainske havne, undersøges. Blandt andet skal det sikres, at skibene ikke fragter våben.

Yderligere fire skibe med korn er sejlet fra Ukraine

Derfor falder priserne: Panikken har lagt sig, og forbrugerne har sagt stop

Første skib med korn fra Ukraine er strandet: Venter på ny køber

Mere fra FødevareWatch

Ny rejeformand: Målet er at blive undværlig

PORTRÆT: Royal Greenlands nye bestyrelsesformand, Maliina Abelsen, bryder sig ikke om at drifte, men lever til gengæld for udvikling. Og så har hun aldrig haft nogen plan for sin karriere, men i stedet bare sprunget ud i tingene, når hun ikke har kunnet lade være.

Topchef forventer blød landing oven på rekordpriser

Omstændighederne er anderledes i dag med de rekordhøje mælkepriser end ved tidligere ekstraordinære opsving. Den buldrende inflation holder hånden under en voldsom opbremsning, vurderer mejerichef i Arla Foods.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier