Analytikere: Corona presser Carlsberg

Forud for årsrapporten fredag forventer flere analytikere et fald i driftsresultatet i andet halvår. Det sker efter coronakrisen har presset den danske bryggerikæmpe gennem den sidste del af 2020.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
AF RITZAU FINANS

Coronakrisen pressede Carlsberg mod slutningen af sidste år, og usikkerheden ventes at fortsætte ind i år. Sommeren med de tunge kvartaler andet og tredje bliver afgørende for udviklingen i år.

Det vurderer blandt andet senioranalytiker Henrik Hallengreen Laustsen i Jyske Bank og bryggerianalytiker Edward Mundy hos Jefferies i optakter til regnskabet for andet halvår fra den danske bryggerigigant.

Fortsætter coronarestriktioner hen over sommeren i de indtjeningsmæssigt tunge kvartaler, kan Carlsberg blive ramt hårdt.

Ifølge estimater indsamlet af Carlsberg venter analytikerne et fald i driftsresultatet for andet halvår på 421 mio. kr. sammenlignet med samme periode året før, og for hele 2020 ventes en tilbagegang på 980 mio. kr. til knap 9,5 mia.kr.

De to analytikere fra Jyske Bank og Jefferies er enige om, at andet halvår vil være positivt påvirket af udviklingen i Asien og Østeuropa, mens bryggeriets største region, Vesteuropa, ventes hårdt ramt af corona-nedlukninger.

Samlet venter analytikerne ifølge estimater indsamlet af Carlsberg et fald i omsætningen i andet halvår til 30,3 mia. kr. fra 32,9 mia. kr. og et driftsoverskud før særlige poster på 4873 mio. kr. mod 5293 mio. kr. Der ventes at være store forskelle mellem bryggeriet tre regioner - med positiv påvirkning fra Asien og Østeuropa, men modvind fra Vesteuropa.

Pænt halvår i Kina og Rusland

Edward Mundy påpeger, at væksten i Kina ventes at være stærk i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal, da coronarestriktioner i Xinjiang, hvor Carlsberg er store, blev lettet. Den positive udvikling ses fortsætte ind i første kvartal. Han påpeger dog, at der ventes modvind på markederne i Indien og Nepal, men påpeger, at de udgør mindre end 5 pct. af mængdesalget. Modvinden herfra ventes også at fortsætte ind i 2021.

I Rusland, størstedelen af region Østeuropa, ventes en positiv udvikling - om end næppe så positiv som i tredje kvartal, hvor omsætningen steg 19 pct. Jefferies venter god vækst i solgte mængder, og at Carlsberg fortsætter med at tilbageerobre markedsandele. Rusland er i modsætning til størstedelen af Carlsbergs andre markedet kendetegnet ved en relativ lav on-trade-andel (barer og hoteller) og er derfor sluppet mere nådigt igennem coronakrisen end andre markeder.

På negativsiden ventes udviklingen i region Vesteuropa at have været sur. Salget i off-trade-kanalerne (detailhandel) ventes ikke at have kunnet opveje faldet i on trade. I andet halvår venter Jyske Bank et fald i omsætningen på 7,7 pct. og et fald i driftsoverskuddet på 5,8 pct. Jefferies ser også negativ påvirkning fra Vesteuropa, men pointerer: "Det kan næppe være en overraskelse".

Konservative forventninger

Usikkerhederne om udviklingen i indeværende år er mange, og det kan betyde, at Carlsberg nok må ventes at levere en meget bred guidance for 2021, og bryggeriet har også tradition for at melde konservativt ud, påpeger de to analytikere.

Jefferies venter, at Carlsberg vil melde et relativt bredt interval ud for indtjeningen. Det samme vurderer Jyske Bank, der venter, at meldingen vil lyde på en organisk vækst i EBIT på midt-encifret til lav tocifret pct. vækst. I 2019 var væksten 10,5 pct.

2021-forventningerne hos analytikerne, der har givet estimater til Carlsberg, er en omsætning på godt 64 mia. kr. og et driftsoverskud før særlige poster på knap 10,7 mia. kr. Driftsoverskuddet ventes dermed højere end det tilsvarende i 2019 på knap 10,5 mia. kr.

Udbytte og aktietilbagekøb

Analytikerne venter et udbytte på 21 kr. per aktie - som udbyttet også var for regnskabsåret 2019. Der er estimater i intervallet fra 18,3 kr. til 23 kr. Dertil kommer et aktietilbagekøbsprogram, der også gavner aktionærerne.

Henrik Hallengreen Laustsen i Jyske Bank frygter dog, at fortsat coronausikkerhed kan spise af aktietilbagekøbsprogrammet.

"Derudover kan det (corona-usikkerheden, red.) gå ud over det direkte afkast til investorerne, da der er en risiko for, at Carlsberg ikke igangsætter et aktietilbagekøb fra februar eller starter med kun et lille program," vurderer han.

Jyske Bank venter et tilbagekøb på 3 mia. kr. Jefferies derimod venter et på 4,5 mia. kr.

Carlsberg annoncerede i 2020 et aktietilbagekøbsprogram for 5 mia. kr., men stoppede det i august. Carlsberg sluttede 7. august første tranche af det i 2020 annoncerede aktietilbagekøb og igangsatte ikke anden tranche af samme størrelse, efter at have opkøbt for 2,5 mia. kr. aktier.

Bryggerikoncern indgår ny aftale med Odense Zoo 

Kapitalfond har budt på Carlsbergs britiske pubpartner 

Carlsberg: Tuborg Nul bidrager til markant vækst i alkoholfrit øl 

Carlsberg snupper Heineken-mand til ny toppost i Asien 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

”Hvis for eksempel der er en pose chips på hylden, der lige pludselig står til 28 kr., så kigger man nok lige og siger, der er en anden her til 11 kr., så tager jeg den. Hele det skifte er ret markant lige nu,” lyder det fra Henrik Burkdal, der er adm. direktør i Rema 1000. | Foto: Brian Karmark

Rema-topchef: "Vores koncept passer til tiden"

For abonnenter