Lystfiskere skal skaffe vigtig viden om truet tun

Den blåfinnede tun skal for første gang mærkes med sendere af danske lystfiskere.
Arkivfoto af tun | Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix
Arkivfoto af tun | Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix
AF DR NORDJYLLAND

Efter 50 års fravær er den blåfinnede tun tilbage i danske farvande.

Fra 1920’erne til 1960’erne blev der drevet kommercielt fiskeri på tunen i Danmark, og siden forsvandt den fra landet.

Nu er den spottet flere steder i Skagerrak og Kattegat, og i den anledning vil WWF Verdensnaturfonden og DTU Aqua undersøge, hvorfor den er dukket op igen, og hvor den kommer fra.

Til det arbejde får de hjælp af cirka 50 danske sportsfiskere, der får dispensation til at fange den blåfinnede tun, som der ellers er forbud mod at fiske.

Ved fangsten skal eksperter ’tagge’ tunen med en sender, der skal giver oplysninger om tunens færden, inden den sætte ud i havet igen.
De næste 14 dage er det planen, at man skal indfange i alt 20 tun.

"Man kender ikke årsagerne til, at den er forsvundet, så derfor vil vi gerne sætte nogle mærker på dem, og disse mærker vil indsende nogle data, der kan belyse deres forandringsmønstre," fortæller Brian MacKenzie, der er forsker og projektleder ved DTU Aqua, til DR Nordjylland.

En væsentlig del af grunden til, at blåfinnet tun er en truet fisk er dog overfiskeri, især i Middelhavet og den østlige del af Atlanterhavet, hvor man kan sælge tunen til en meget høj pris.

Selvom at den blåfinnede tun er set jævnligt i Danmark i løbet af de sidste to år, bliver det da også en vanskelig opgave fange den i indre farvande, påpeger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær hos WWF i Danmark.

"Der er formentlig ikke ret mange tun i danske farvande. Derfor er det et svært projekt. Første skal vi have fundet dem, og så skal vi lige så forsigtigt have dem mærket," siger han.

Blåfinnet tun kan undtagelsesvis fanges som uønsket bifangst, og forleden blev en nyfanget tun på 204 kilo solgt i Hanstholm for 125.000 kroner, hvilket svarer til 610 kilo per kilo.

Hvis det fremover skal være muligt at fiske direkte efter den meget kostbare tun, skal man være helt sikre på, at det ikke truer tunen fremadrettet, understreger Bo Øksnebjerg.

"Derfor vil vi rigtig gerne vide, hvor mange der er, og hvor de er henne, så vi kan sikre, at hvis de skal fiskes, så kan det gøres på en bæredygtig måde, og at vi kan få dem beskyttet, hvis der ikke er så mange," siger han.

Taggingen af tunfisk skulle være begyndt her til morgen fra lystbådehavnen i Skagen, men på grund af for høje bølger er fiskeriet foreløbigt flyttet til weekenden.

(Denne artikel og billedmateriale er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af DR NORDJYLLAND)

Kæmpetun lander på Aarhus Havn 

Kæmpetun sætter dobbelt-rekord: Gik til 125.000 kroner på auktion 

Eftertragtet tunfisk er tilbage i danske farvande 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også