FødevareWatch

EL vil se en ordentlig oprydning fra ny fiskeriminister

Den nye fiskeriminister skal på et samråd forsikre, at skandalen om fiskekvoter ikke ruller videre.

Foto: Gorm Olesen/Ritzau Scanpix

To embedsmænd er blevet fyret, flere kvotekonger er politianmeldt, Statsrevisorerne har udtalt deres skarpeste kritik, og fiskeriområdet er blevet fjernet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Men Enhedslisten føler sig stadig ikke forsikret om, at der er ryddet helt op i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen i dansk fiskeri.

Derfor har miljøordfører Maria Reumert Gjerding (EL) kaldt minister for ligestilling, fiskeri og nordisk samarbejde Karen Ellemann (V) i samråd onsdag. Hun har stadig en række ubesvarede spørgsmål:

"Blandt andet om de dokumenter, som Berlingske og vi er kommet i besiddelse af, hvor det fremgår, at embedsmænd i ministeriet har forberedt en strategiplan, der skulle modarbejde Folketingets fiskeripakke," siger hun.

Da Folketinget indførte omsættelige fiskekvoter i 2002, var det med formaning om, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder.

Men den hensigt har Miljø- og Fødevareministeriet ikke efterlevet. Ministeriets håndtering har ifølge Rigsrevisionen været "meget kritisabel" og har ikke understøttet Folketingets intention.

"Det er fuldstændig uhørt, at embedsmænd udtænker planer for, hvordan man kan modarbejde et folketingsflertal. Mange af de embedsmænd sidder der jo stadig. Det er det, jeg forventer, at Karen Ellemann forholder sig til i dag," siger Maria Reumert Gjerding.

Embedsmænd er allerede blevet fjernet, kvotekonger er politianmeldt og ressortområdet er blevet taget fra Esben Lunde. Har man ikke dermed gjort det, man kunne, for at rydde op?

"Strategiplanen blev udarbejdet i ministeriets departement. De embedsmænd, der er blevet fyret, sad ude i en styrelse. Så nej. Der har siddet nogle mennesker helt tæt på ministeren og har lavet en strategi for, hvordan man skulle modarbejde et flertal i Folketinget. Den del af sagen har ingen konsekvens fået endnu, og Folketinget har ikke fået de svar, vi har krav på," siger miljøordføreren.

Karen Ellemann er i gang med at oprette en helt ny fiskeristyrelse. Det arbejde har Maria Reumert Gjerding også et par spørgsmål til.

"Har hun ryddet op i den del af ministeriet, hun har overtaget, så vi kan være sikre på, at den uacceptable opførsel ikke gentager sig?," siger hun.

Test din FødevareIQ - Den store kvote-quiz

Branchen melder om akut mangel på fiskehandlere i Danmark

Karen Ellemann: Hammeren skal falde over for mange fiskekvoter

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier