Fiskere: EU-forbud mod ålefiskeri er dødsstød til vores erhverv

"Sagt på den udiplomatiske måde er det i hvert fald det sidste dødsstød til det traditionelle bundgarnsfiskeri, som har været en del af det danske kystmiljø i over 100 år. Så det er vi ikke begejstrede for," siger foreningens chefkonsulent og biolog, Michael Andersen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF ALTINGET

Danmarks Fiskeriforening kalder EU-Kommissionens nye forslag om et totalforbud mod ålefiskeri i Østersøen i 2018 for "fuldstændig absurd."

Det er første gang, EU-Kommissionen direkte vil forbyde fangst af en enkelt art. Forbuddet vil gælde både lystfiskeri og kommercielt fiskeri og kommer dermed til at ramme danske fiskere.

"Sagt på den udiplomatiske måde er det i hvert fald det sidste dødsstød til det traditionelle bundgarnsfiskeri, som har været en del af det danske kystmiljø i over 100 år. Så det er vi ikke begejstrede for," siger foreningens chefkonsulent og biolog, Michael Andersen.

"De mennesker, der fisker ål med bundgarnsfiskeri, får 80 procent af deres årsindtægt fra ålefiskeriet. Så ryger det, ryger de også, og så er det slut med bundgarnsfiskeri i Danmark," fortsætter han.

I 2016 fangede danske erhvervsfiskere 267 tons ål, men det tal dækker alle farvande.
Ifølge EU-Kommissionen viser undersøgelser, at 57 procent af de europæiske ål, der finder ud på det åbne hav, bliver fanget i Østersøen.

Derfor hilser WWF Verdensnaturfonden også forslaget fra EU-Kommissionen velkomment.

De påpeger, at ålen i dag er mere truet end pandaen.

"Vi er opmærksomme på den rolle ålen har – både kulturelt og økonomisk – i de danske kystområder. Men med mindre end fem procent af den oprindelige bestand tilbage, er bestanden kritisk truet, og det kræver drastiske tiltag som dette, hvis vores børn og børnebørn skal kunne spise en ålemad en gang ud i fremtiden," siger generalsekretær i WWF, Bo Øksnebjerg.

Ifølge EU-kommissær Karmenu Vella, der er ansvarlig for EU's fiskeripolitik, giver det en afbalanceret pakke, som skal sikre bæredygtigt fiskeri i Østersøen.

"Den gode nyhed er, at væsentlige kvoter for sild og laks i Østersøen kan forhøjes. De foranstaltninger til ansvarlig forvaltning, som medlemsstaterne og fiskerierhvervet har truffet, bærer frugt."

"Nu må vi tage ved lære af succeshistorierne og skride til handling hurtigt, for så vidt angår de bestande, hvis tilstand er bekymrende, som for eksempel den europæiske ål,” siger Karmenu Vella i en pressemeddelelse.
Forslaget overgår nu til de europæiske fiskeriministre, som mødes den 9. til 10. oktober 2017 i Luxembourg.

(DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF ALTINGET.DK)

Udsætning af babyål skal hjælpe truet ålebestand

Internationalt råd anbefaler Portugal at indstille sardinfiskeriet i 15 år

Beretning om fiskekvoter er "alarmerende læsning"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også