FødevareWatch

Upopulær fiskeart skal forvandles fra plage til produkt

Den sortmundede kutling har invaderet de danske have og medført udfordringer for havmiljø og kystfiskeri. Et nyt projekt skal gøre fisken både spiselig og rentabel.

Den sortmundede kutling har invaderet danske farvand de senere år. Foto: Janus Engel/Polfoto

På få år har den sortmundede kutling etableret sig som en ny art i den sydøstlige del af farvandet omkring Danmark og spreder sig nu derfra i et stort omfang.

Fisken er blevet upopulær, fordi den udfordrer havmiljøet og de eksisterende arter. Det skyldes, at den sortmundede kutling er meget aggressiv, territorial og god til at konkurrere om føden og gydepladser. Fisken udgør også et problem for fiskerne, fordi ingen gider købe dem.

Et nyt projekt med DTU Aqua i spidsen, der er er støttet med 4,9 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP), vil forsøge at vende den stigende forekomst af sortmundet kutling til en fordel for dansk fødevareindustri.

"Etablering af et målrettet fiskeri efter den sortmundede kutling er et eksempel på, hvordan man kan skabe værdifulde produkter ud af noget, der har været et problem for fiskere og havmiljø. Det giver bare god mening at finde ud af, hvordan en restvare kan bruges på en måde, man kan tjene penge på og få glæde af," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Man kan selv vælge

Det skal blandt andet undersøges, hvordan fisken smager og føles at spise, og om der er nogle sæsoner, hvor fiskens kød er bedre og mere næringsrigt. Det gøres i samarbejde mellem DTU Food og danske kokke, som også udvikler opskrifter og en fermenteret fiskesauce på den sortmundede kutling. Et produkt, som vil være en nordisk højkvalitetsversion af de kendte asiatiske fiskesaucer, som tilfører maden umami.

Ifølge DTU Aqua er der ikke købere til den sortmundede kutling, fordi fisken ikke er en del af danskernes madkultur. Det skyldes ifølge seniorforsker Jane W. Behrens fra Sektion for Havøkologi og Oceangeografi ved DTU Aqua, at fisken har fået dårlig presseomtale og blandt andet bliver omtalt som invasiv og dermed ikke lyder særligt appetitlig.

"Man kan vælge, om man vil se på den som en dårlig ting eller en god ting. Indtil nu har Danmark set på den som en dårlig ting – både for økosystemer, biodiversiteten og fiskerne. Men hvis man i stedet ser kutlingen som en ny ressource, og danskerne samtidig bliver indstillet på, at det er en god spisefisk, så kan den komme ind på det danske marked og blive noget, som fiskerne kan tjene penge på," siger Jane W. Behrens.

Østers truer dansk natur

Fond klar med nye 70 mio til bæredygtige projekter

Danske æbler kan blive fri for sprøjterester

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier