FødevareWatch

Stor tørst efter økomælk er plaster på såret for landbruget

Økologisk mælk blev 1,2 kroner mere værd per kilo end konventionel mælk i 2016, viser nye tal.

Foto: Jens Dresling

Selv om landbruget har det bedre end i rædselsårene efter finanskrisen, var der stadig langt mellem snapsene i 2016.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik steg driftsresultatet for heltidslandbrug med 80.000 kroner til 261.000 kroner per bedrift, viser foreløbige tal.

Driftsresultatet er dermed som for 2014 og 2015 fortsat mindre end den beregnede aflønning af landmandsfamilien, skriver Danmarks Statistik.

Til gengæld kan de økologiske mælkeproducenter glæde sig over et godt år, hvor kundernes lyst til økologiske produkter steg.

"Forbrugernes efterspørgsel efter økologiske mejeriprodukter var i 2016 medvirkende til at drive forskellen i landmandens mælkepris op, så økologisk mælk gav 1,2 kroner mere per kilo sammenlignet med konventionel mælk," skriver Danmarks Statistik.

Derimod var det ikke et specielt godt år for de konventionelle mælkeproducenter.

"Der var en tilbagegang på 72.000 kroner til minus 130.000 kroner for konventionelle mælkeproducenter efter meget lave mælkepriser, der først begyndte at stige i fjerde kvartal 2016," lyder det fra Danmarks Statistik.

Samlet set for det danske landbrug er der efter et fald på godt 1000 bedrifter nu færre end 10.000 landbrug i Danmark, der kan karakteriseres som heltidslandbrug.

Smørpriserne buldrer i vejret - Arla hæver mælkeprisen

Økologiforbruget i stor skæv stigning

Morgenmadsprodukter skal hjælpe Arla i mål med økologisk målsætning

Økologerne skummer fløden

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Udsigt til rekordproduktion af danske grise

Landmændenes produktion af smågrise ventes i år at stige til næsten 33 mio. - det højeste niveau nogensinde. En stor del af smågrisene eksporteres, men efter mange års fald er der også udsigt til svag vækst i slagtningerne i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier