Efter sidste uges medieomtale af zink i danske svin, har Fødevarestyrelsen bedt Lægemiddelsstyrelsen vurdere om svin, der har været behandlet med zink, indeholder mere zink end andre svin.
Det gør de ikke, da zinken er udskilt, når svinene når slagtevægt. Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
"Der er ikke mere zink i slagtede grise, der har været under zink-behandling, i forhold til slagtede grise der ikke har været behandlet med zink. Det vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA)," skriver styrelsen.
Hent FødevareWatch-appen til din iPhone HER og til Android HER.
"Lægemiddelstyrelsen henviser også til studier, der har vist, at der er øget zink koncentration i leveren under og umiddelbart efter behandlingen med medicinsk zink. Men det er udskilt, når grisen bliver slagtet," skriver Fødevarestyrelsen videre.
Medicinsk zink må kun anvendes i de første to uger efter fravænning fra soen, hvor smågrisene typisk er fem til seks uger gamle.
Zink er imidlertid et problem i forhold til den frygtede stafylokok-bakterie MRSA, understreger styrelsen.
"Ikke mindst fordi husdyr-MRSA er resistente overfor zink. Brug af zink kan derfor øge MRSA-forekomsten. Derfor er der stor fokus på at få nedbragt brugen af zink som medicin. Og for første gang i mange år er forbruget ifølge de seneste tal også på vej ned," skriver Fødevarestyrelsen.
Overlæger advarer: Højt forbrug af zink truer bekæmpelse af MRSA
Første slag i kampen mod multiresistente bakterier er vundet
Danske forskere vil erstatte antibiotika med rødder og løg