FødevareWatch

Fond vil have CBS-penge retur fra Bæredygtigt Landbrug

Promilleafgiftsfonden har besluttet, at organisationen Bæredygtigt Landbrug skal betale støttemidler, der er givet i forbindelse med udarbejdelsen af en yderst omdiskuteret CBS-rapport, tilbage.

På et bestyrelsesmøde torsdag besluttede man i Promilleafgiftsfonden. at kræve 406.000 kr. tilbage fra Bæredygtigt Landbrug, som tidligere har modtaget støtten i forbindelse med den omstridte CBS-rapport om dansk landbrugs rammevilkår.

Det skriver Altinget.dk.

"Det er vores pligt som fondsbestyrelse at sikre, at de penge, som fonden deler ud, bliver brugt til det ansøgte. Sker det ikke, skal vi sikre, at pengene kommer tilbage til fonden," udtaler Promilleafgiftsfondens bestyrelsesformand Michael Brockenhuus-Schack torsdag i en pressemeddelelse.

Promilleafgiftsfonden bevilgede ifølge Altinget i september 2014 Bæredygtigt Landbrug 1,5 mio. kroner til forskningsprojektet, hvoraf organisationen efterfølgende tildelte CBS de omtalte 400.000 kroner til udarbejdelsen af en forskningsrapport. Udgivelsen blev i december droppet, fordi der tilsyneladende blev kopieret data fra organisationen Bæredygtigt Landbrug direkte ind i rapporten.

Derudover blev data, som går i en anden retning end organisationens ønsker, nedtonet. Rapportens indhold strider også mod resultater af andre undersøgelser, og derfor besluttede CBS' forskningspraksisudvalg at tjekke, om god videnskabelig praksis er blevet fulgt.

"Vi har afventet, at forskeren bag projektet fik afsluttet sit arbejde. Det er nu sket, men den forskningsfaglige styregruppe på projektet kunne ikke i enighed godkende udkastet til den endelige rapport," udtalte forskningsdekan Peter Møllgaard i december i en pressemeddelelse.

"Vi må derfor konstatere, at rapporten ikke bliver leveret inden for de aftalte rammer, og vi har truffet beslutningen om at lukke projektet helt," hed det videre i pressemeddelelsen.

At rapporten ikke blev udgivet vakte opsigt i Bæredygtigt Landbrug, hvor direktør Hans Aarestrup til Ritzau udtalte, at han forventede, at CBS ville betale de 400.000 kr. tilbage til lobbyorganisationen for den skrottede rapport.

"Jeg er pænt irriteret over at have købt et produkt ved CBS, vi ikke får alligevel. Selvfølgelig skal de betale pengene tilbage. Jeg har købt et hus, jeg ikke har fået, derfor skal jeg ikke betale for det. Så enkelt er det," sagde han til Ritzau kort før jul.

Organisation vil stævne stat og minister

CBS undersøger omstridt landbrugsrapport

Bæredygtigt Landbrug vil have penge retur for skrottet CBS-rapport

CBS dropper at udgive omstridt rapport om landbruget

Forsiden lige nu

Specialspiritus møver sig ind hos stort vinselskab

Efterspørgslen på specialspiritus og spiritus af høj kvalitet stiger og stiger, fortæller direktør hos vingrossisten H.J. Hansen Vin. Hun ser både en nuværende og fremtidig vækstlomme i at tilbyde de rigtige spiritusmærker.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier