FødevareWatch

Bæredygtigt Landbrug vil have penge retur for skrottet CBS-rapport

Organisationen Bæredygtigt Landbrug regner med at få 400.000 kroner tilbage fra CBS, da bestilt rapport ikke bliver udgivet. "Det er blevet et hundeslagsmål," siger direktøren.

Torsdag kom det frem, at den omstridte rapport "Dansk landbrugs rammevilkår og konkurrenceevne" ikke kommer til at se dagens lys, da den ikke er god nok til at blive offentliggjort. Det oplyste Copenhagen Business School (CBS).

Den meddelelse vækker harme i Bæredygtigt Landbrug

I en pressemeddelelse skriver organisationen, at den længe har savnet et overblik over, hvor meget dansk landbrug og det danske samfund mister som følge af konkurrenceforvridning i forhold til nabolandene.

"Ingen har kritiseret det rent indholdsmæssige i analysen eller påvist så meget som én eneste faktuel fejl i den hidtidige delrapport. Det her er tydeligvis blevet et hundeslagsmål mellem københavnske uddannelsesinstitutioner, der hellere vil diskutere procedurer end landbrugets rammevilkår. Næste gang vi har brug for uafhængigt og professionelt analysearbejde, fravælger vi nok den danske hønsegård og kigger mod udenlandske forskere," siger Hans Aarestrup, direktør i Bæredygtigt Landbrug i en pressemeddelelse.

Også hans kollega, formand for Bæredygtigt Landbrug Flemming Fuglede Jørgensen, er stærkt utilfreds med, at

"Sandheden er ilde hørt. For tallene i rapporten er korrekte – de passer bare ikke ind i en tid, hvor samfundets elite ønsker at trænge moderne dansk landbrug i baggrunden og erstatte det med vild natur og Morten Korch-idyl," lyder det fra

Vil have penge tilbage

Bæredygtigt Landbrugs direktør, Hans Aarestrup, fortæller til Ritzau, at han er træt af, at rapporten fra CBS bliver droppet.

Han forventer nu, at CBS betaler 400.000 kroner tilbage til lobbyorganisationen for den skrottede rapport.

"Jeg er pænt irriteret over at have købt et produkt ved CBS, vi ikke får alligevel. Selvfølgelig skal de betale pengene tilbage. Jeg har købt et hus, jeg ikke har fået, derfor skal jeg ikke betale for det. Så enkelt er det," siger han til Ritzau.

Den omstridte rapport kom i modvind i efteråret. Kritikken er gået på, at data fra Bæredygtigt Landbrug blev kopieret direkte ind i rapporten, mens data, der var ugunstige for organisationen, modsat blev nedtonet.

Den udlægning kan Hans Aarestrup dog ikke genkende.

"De data, vi har givet, har alle været med nøjagtige kildeangivelser. Vi har ikke produceret et eneste tal selv, men blot henvist til, hvor man kan finde data. Det svarer til, at du beder nogen om at bygge et hus, når du så går forbi, beder de dig om at række dem hammeren, og så stikker du dem hammeren og går videre," siger han.

Det er en forskningsfaglig styregruppe bag projektet på CBS, som har valgt at droppe projektet og dermed skrotte rapporten.

Det skyldes, at en af gruppens medlemmer mener, at rapporten ikke har den forskningsfaglige kvalitet til at blive offentliggjort.

Hos Bæredygtigt Landbrug ærgrer man sig over situationen.

"Vi havde håbet på en rapport og glædet os til at kunne diskutere landbrugets rammevilkår ud fra en uafhængig og uvildig undersøgelse. Hvis vi selv havde skrevet rapporten, ville vi ikke komme nogen vegne," siger Hans Aarestrup.

Rapporten skulle laves med midler fra Promilleafgiftsfonden. I alt er der sendt cirka 400.000 kr. videre til CBS.

Michael Brockenhuus-Schack, der er formand for fonden, vil ikke forholde sig til den droppede rapport før til januar. Det skriver han i en kort kommentar og peger på, at bestyrelsen vil behandle sagen ved næste møde 19. januar.

CBS dropper at udgive omstridt rapport om landbruget

CBS undersøger omstridt landbrugsrapport

Bæredygtigt Landbrug talte usandt om omstridt CBS-rapport

Forskere: Kritisk parløb mellem Bæredygtigt Landbrug og CBS

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier