FødevareWatch

Medie: Esben Lunde Larsen var advaret i MRSA-sag

Ifølge DR var miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen af sine embedsmænd gjort bekendt med risikoen for at lempede medicinkrav kunne kollidere med MRSA-handlingsplan.

Foto: MATHIAS SVOLD/POLFOTO

I sagen om lempelse af kravene til det resistensskabende antibiotikum tetracyklin, har kritikerne af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu fået mere brænde til deres bål.

DR Nyheder har fået aktindsigt i den rådgivning, som embedsmænd i Miljø- og Fødevareministeret har ydet ministeren i forbindelse med, at man skulle beslutte om kravene til det omstridte, resistensskabende antibiotikum tetracyklin skulle lempes.

Af aktindsigten fremgår det, at der med en lempelse af kravene "vil være et mere begrænset incitament til at vælge alternativer til tetracyklin" og at det dermed kan gå mod ideen med den MRSA-handlingsplan, som blev vedtaget bredt i 2015.

For at nå MRSA-handlingsplanens mål om hurtig udfasning af tetracyklin, hed oplægget fra Fødevarestyrelsen, at stoffet skal tælle med en faktor på 1,5 – det vil sige 50 pct. ekstra i forhold til mindre problematiske antibiotika, når man skal gøre status i landmændenes medicinskabe. Fødevareministeriet fastsatte efter anbefaling fra landbruget og industrien faktoren til 1,2, og i den forbindelse forklarede Esben Lunde Larsen til DR, at beslutningen blev truffet, fordi "hans embedsværk havde oplyst, at der ikke var videnskabelig evidens for, at en højere faktor ville føre til hurtigere udfasning," som DR skriver.

Til DR Nyheder siger Esben Lunde Larsen i dag om beslutningen om at gå mod embedsmændenes anbefaling:

"Som minister lægger jeg vægt på den faglige rådgivning fra eksperter. Af det materiale, jeg får forelagt, fremgår det, at der ifølge DTU ikke foreligger evidens for, hvor hurtigt forbruget af tetracyklin vil ændre sig som følge af faktorens størrelse. Det er på dét faglige grundlag, jeg træffer min oprindelige beslutning om at fastsætte faktoren til 1,2,"

Ministeren møder kritik fra Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, der er "målløs" over, at ministeren "handlede i strid med handlingsplanen," mens Enhedslistens fødevareordfører, Maria Reumert Gjerding, kritiserer Esben Lunde Larsen for gentagne gange at have givet folketinget forkerte oplysninger.

Fødevareminister rister igen egne folk: Jeg har fået mangelfuld vejledning

Fødevareministeren rister egne folk i speget antibiotikasag

Esben Lunde slæbes i endnu et MRSA-samråd

Briter vil bremse importen af danske MRSA-svin

MRSA-professorer anbefaler stop af skolebesøg til grisestalde

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier