FødevareWatch

MRSA-professorer anbefaler stop af skolebesøg til grisestalde

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen afviser kritikken og siger, at regeringen for nuværende agter at holde fast i skolebørns besøg i danske svinestalde.

Foto: Joachim Adrian

Skolebørn bliver MRSA-smittebærere, når de besøger danske svinestalde. Derfor bør staldene renses eller besøgene stoppes, mener to førende forskere.

"Jeg vil bestemt fraråde alle i min familie at besøge en svinestald."

Sådan siger Henrik Westh - professor, overlæge og leder af Hvidovre Hospitals Videnscenter for MRSA - til Radio24syv.

Sammen med professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, anbefaler han politikerne, at de stopper de mange skolebesøg til konventionelle svinestalde, hvis landmændene ikke kan sikre, at stalden er MRSA-fri.

"Pointen er, at børnene bliver smittet med MRSA og dermed bærer bakterien videre ud i samfundet," siger Hans Jørn Kolmos til Radio24syv.

Hvert år besøger 20.000 skoleever danske gårde, og tallet er ifølge Landbrug og Fødevarer stigende. 2 ud 3 svinestalde er inficeret med svine-bakterien, men ingen ved, hvilke stalde der er smittede og hvilke stalde, der ikke er.

Skolebesøgene til danske landbrug blev i 2014 lukket ned af daværende sundhedsminister Nick Hækkerup og Fødevareminister Dan Jørgensen ud fra et "forsigtighedsprincip". Men ni måneder senere, åbnede svinebønderne igen stalddørene for skoleeleverne – med Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens opbakning. En beslutning som de to eksperter, som Radio24syv har snakket med, er uenige i. Og de opfordrer nu politikerne til at stoppe besøgene.

"Nogen siger det ene, andre siger det andet. I øjeblikket er der ikke nedlagt forbud mod besøg i stalde, fordi smitterisikoen i danske stalde er lav," siger Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen. Han vælger at rette sig efter styrelsernes vurdering. Og den er klar. Det er sundhedsmæssigt forsvarligt for skolebørn at besøge danske svinestalde med MRSA.

De seneste tal viser, at 68 procent af staldene er smittet med den multiresistente bakterie MRSA, som ikke kan bekæmpes med almindelig antibiotika og i enkelte tilfælde resulterer i døden for de mennesker, der bliver smittet.

"Det er ikke farligt for de raske skolebørn, der går ud af staldene med MRSA-bakterien på sig," siger professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.

"Problemet er, at de bærer bakterien ud i resten af samfundet og kan smitte babyer, gamle og svage – og for dem kan bakterien give alvorlige infektioner, som i sidste ende kan være dødelige."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Radio 24syv)

MRSA-bekymrede borgere klager over kommune

Esben Lunde slæbes i endnu et MRSA-samråd

Professor: Vi vidste nok om MRSA-bakteriens smitteveje 

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier