Briter vil bremse importen af danske MRSA-svin

Britiske medier beretter om, at en politiker fra et af landets største partier vil forbyde import af danske svin af frygt for den multiresistente bakterie MRSA. Det skriver DR, som får kritik af Landbrug & Fødevarer
Dansk svin har i øjeblikket ikke sin vanlige popularitet i Storbritannien. | Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard
Dansk svin har i øjeblikket ikke sin vanlige popularitet i Storbritannien. | Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Opdateret 4. oktober kl. 14.10 med reaktion fra Landbrug & Fødevarer

Det britiske arbejderparti Labour vil sætte foden i jorden og bremse importen af danske svin, der er smittet med MRSA.

Det skriver DR Nyheder, der henviser til britiske artikler fra aviserne the Guardian og det London-baserede The Bureau of Investigative Jounalism (TBIJ).

"Regeringen bør handle nu for at afværge denne trussel mod folkesundheden," siger Labours parlamentsmedlem Kerry McCarthy til TBIJ.

Ifølge DR fik det første britiske svin konstateret MRSA i 2014, og i 2015 fandt briterne så yderligere to smittede svin, ligesom svine-MRSA indtil videre har smittet tre mennesker. Dermed ligger de britiske smittetal langt lavere end de danske, hvor 1.200 danskere alene sidste år fik konstateret svine-MRSA, mens minimum tre ud af fire danske svinestalde i dag anses for at være MRSA-positive.

Direktør i Seges Videncenter for Svineproduktion, Claus Fertin, undrer sig over, at Danmark bliver udråbt som syndebukke.

"MRSA tager vi meget alvorligt. Samtidig undrer jeg mig over, at man har så fokus på Danmark. MRSA er i alle lande omkring os. Også de lande, som England importerer svin fra. Det har faktisk været der meget tidligere," siger han til P1 Morgen.

Et eventuelt britisk importforbud mod danske svin vil dog ikke umiddelbart få store økonomiske konsekvenser for de danske svinebønder. Således eksporter Danmark årligt 12 millioner levende svin. Af dem tegnede britiske svinebønder sig sidste år for køb af beskedne 2.100.

L&F retter kritik af artikel

Efter DR's publicering af historien har Landbrug & Fødevarer løbet en række centrale oplysninger og påstande igennem i artiklen. Organisationen mener at have fundet otte fejl, mangler eller direkte faktuelle fejl og anbefaler DR at bringe en rettelse.

"Tallene kan ikke sammenlignes. I Danmark har man intensiveret test af mennesker. I UK laver man ikke systematiske tests af mennesker," står der bl.a. med henvisning til, at DR sammenligner antal smittede mennesker i Danmark (1200 i 2015) og UK (3).

Læs hele Landbrug & Fødevarers kritik her.

MRSA-professorer anbefaler stop af skolebesøg til grisestalde

MRSA-bekymrede borgere klager over kommune

Esben Lunde slæbes i endnu et MRSA-samråd

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også