FødevareWatch

Ny beregning: Landbrugspakken udleder endnu mere kvælstof end den er kritiseret for

Landbrugspakken indeholder ifølge en ny beregning mere kvælstofudledning, end det tidligere har været fremme.

Foto: ABF/PR

De miljømæssige konsekvenser for vandmiljøet af landbrugspakken kan være værre, end det hidtil har været fremme.
Det viser en helt ny beregning fra Københavns Universitet, som seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi har lavet.

Som det tidligere har været fremme, mener flere forskere, at landbrugspakken fører til et sort miljøminus de første fire år; 2016, 2017, 2018 og 2019.

Men i den nye beregning fra Københavns Universitet går regnestykket også miljømæssigt i minus i 2020 og 2021. Det vil sige, at den samlede miljøkonsekvens er negativ i alle de år, som regeringen regner med.
Samlet er effekten af pakken en merudledning på 6.000 tons kvælstof, fremgår det af beregningen.

De nye beregninger fra Københavns universitet bakkes op af en af landets førende eksperter på området, Jørgen E. Olesen, som er professor i agroøkologi på Aarhus Universitet.

"Jeg er enig i, at man kan regne på den her måde. Den kan laves på flere måder, men det her er en mulig måde at gøre det på, siger han efter at have set på beregningerne."

"På grund af landbrugspakken får vi forsinket det tidspunkt, hvorfra vi får forbedret vandmiljøet," siger han.

Det står i skarp kontrast til det, som Eva Kjer Hansen sagde i forbindelse med præsentationen af pakken kort før jul. Her sagde ministeren, at pakken gav miljøet ’et grønt plus’.

Men ifølge den nye beregning ser regnestykket helt anderledes ud:

I stedet for en faldende udledning, som regeringen taler om, viser den nye beregning, at pakken tværtimod får udledningen til at stige fra det nuværende niveau på omkring 56.000 ton kvælstof årligt til omkring 60.000 ton årligt. For igen i 2021 at falde til et niveau lige under 57.000 ton kvælstof årligt.

Dermed ligger udledningen i hele den periode, regeringen regner med, over det nuværende niveau.

"Regeringen får tallene til at se bedre ud, fordi man bruger en akkumuleret metode, når man skal beregne det positive for miljøet, og en anden, når man beregner det, der bidrager negativt. På den måde fremstår de negative konsekvenser som mindre, når man ser det samlede regnskab," siger seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Københavns Universitet, Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi, om baggrunden for den nye beregning.

 

(DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR)

 

Embedsmænd tvivlede på regeringens landbrugsregnestykke

Naturforening klager til EU over landbrugspakken

Folketinget vedtager omstridt landbrugspakke

 

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Udsigt til rekordproduktion af danske grise

Landmændenes produktion af smågrise ventes i år at stige til næsten 33 mio. - det højeste niveau nogensinde. En stor del af smågrisene eksporteres, men efter mange års fald er der også udsigt til svag vækst i slagtningerne i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier