FødevareWatch

Ingen hjemmel for udbetaling af 11 mio. kr. i landbrugsstøtte

Der er blevet udbetalt 11 mio. kr. til landmænd i form af landbrugsstøtte siden 2005. Det havde NaturErhvervsstyrelsen dog ikke bevillingsmæssig hjemmel til.

Foto: Katrine Marie Kragh/Polfoto/Arkiv

En række landmænd har fået udbetalt ca. 11 mio. kr. i landbrugsstøtte, selvom NaturErhvervsstyrelsen, som er under Miljø- og Fødevareministeriet, ikke havde bevillingsmæssig hjemmel til at udbetale pengene.

Det skriver altinget.dk.

NaturErhvervstyrelsen beklager denne fejl og er opmærksom på problemstillingen fremadrettet

Eva Kjer Hansen, fødevareminister i orientering til finansudvalget
Styrelsen har siden 2005 uretmæssigt frataget landmændene støtten, fordi de havde overtrådt tre forskellige regler om krydsoverensstemmelse i forbindelse med arealstøtte. Da NaturErhvervsstyrelsen sidste år opdagede fejlen, blev det besluttet at genoptage sagerne, og betale landmændene den tilbageholdne støtte. Sagen kom frem, efter fødevareminister Eva Kjer Hansen orienterede Folketingets finansudvalg.

NaturErhvervsstyrelsen kunne dog have valgt ikke at tilbagebetale en del af støtten, da sagen er forældet. Det mente styrelsen var urimeligt.

I orienteringen til finansudvalget skriver Eva Kjer Hansen: "Hvis man gør forældelse gældende, lader man landmændene bære risikoen for en fejlagtig implementering, som var NaturErhvervstyrelsens ansvar. NaturErhvervstyrelsen beklager denne fejl og er opmærksom på problemstillingen fremadrettet."

Fejlen fra styrelsens side ligger i, at de på forhånd skulle have ansøgt flere myndigheder om hjemmel til at betale de forældede støttekroner tilbage. Der er i alt blevet tilbagebetalt 13,7 mio. kr., hvilket omfatter knap 2.000 sager. Af dem er 1.397 sager forældede.

Eva Kjer lukker i om kritiseret landbrugspakke

Ny landbrugspakke kan øge brugen af pesticider

Rød blok forventer undskyldning for landbrugspakke

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier