FødevareWatch

Ny landbrugspakke kan øge brugen af pesticider

Ikke bare mere kvælstof, men også flere pesticider bliver resultatet af regeringens landbrugspakke, mener en gruppe af eksperter. Hidtil er kritikken af pakken gået på, at kvælstofniveauet blev forøget.

Foto: Colourbox/Arkiv

Regeringens omstridte landbrugspakke får ikke alene betydning for udledningen af kvælstof i den danske natur. En ekspertgruppe fra Aarhus Universitet peger nu på, at landbrugspakken også risikerer at medføre en stigning i landmændenes brug af de potentielt skadelige stråforkortere. Det skriver Politiken tirsdag.

Det er Miljøstyrelsen, der på vegne af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har henvendt sig til eksperterne for at få en beregning af landbrugspakkens effekt på forbruget af pesticidet stråforkorter. Det er sket i forbindelse med besvarelsen af et såkaldt paragraf 20-spørgsmål fra Folketinget til ministeren.

I et skriftligt svar, som Politiken har set, fra professor Per Kudsk fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet til Miljøstyrelsen vurderer forskerne, at der "kan forventes en stigning i forbruget af vækstreguleringsmidler på 10-20 procent" om året, hvis landmændene udnytter muligheden for at gøde fuldt ud i forbindelse med afgrødetyperne vintersæd og græsfrø, som er de to typer, hvor stråforkortere hyppigst bliver brugt.

Hvad er op og ned i krigen om landbrugets gylle?

Den forventede stigning i brugen af stråforkortere skyldes, at den øgede mængde kvælstof vil få kornet til at vokse sig længere, hvilket øger risikoen for såkaldt lejesæd – korn, der lægger sig ned. Stråforkortere er et udbredt middel til at bremse plantens længdevækst, som Per Kudsk fra forskergruppen forklarer.

"Hvis en afgrøde får en masse kvælstof, kan den gå hen og blive blødere i strået. Hvis der så kommer en kraftig byge hen på sommeren, er der større risiko for, at afgrøden lægger sig ned. Det er det, som landmændene prøver at sikre sig imod," siger Per Kudsk til Politiken.

Også Jørgen E. Olesen, der er professor og sektionsleder for Vand og Klima ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, mener, at landbrugspakken vil føre til øget brug af stråforkortere.

"Der er ingen tvivl om, at øget gødskning vil betyde flere sprøjtemidler. Behovet for stråforkortere stiger, når man øger gødskningen, fordi kornet lægges ned," siger Jørgen E. Olesen til Politiken.

Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener man, at netop pesticidproblematikken har været helt overset i debatten om landbrugspakken.

Oplysningerne om stråforkortere kommer frem på dagen, hvor fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i et åbent samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg skal svare på spørgsmål om landbrugspakkens miljøpåvirkning. Fødevareministeren og hendes ministerium er den seneste tid blevet kritiseret for at have pyntet på miljøeffekten af landbrugspakken, der indfører nye principper for landbrugets gødskning og tillader en øget udledning af kvælstof i de kommende år.

Overblik: De dårlige sager, der ledte til Eva Kjers afgang

Der er stadig stor usikkerhed om stråforkorternes effekt på mennesker. Et tysk studie fra 1999 viste forringet sædkvalitet hos mus på grund af kemikalierne.

På Christiansborg påpeger de radikales miljøordfører, Ida Auken, at stråforkortere også er relevante at have fokus på, når det gælder menneskers fertilitet.

I forligskredsen bag landbrugspakken ønsker hverken Konservative, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance at gå ind i diskussionen. Fødevareminister Eva Kjer Hansen vil ikke kommentere sagen om øget brug af stråforkortere, før den ligger på hendes bord.

"Det kigger jeg på, hvis jeg får det forelagt," siger Eva Kjer Hansen til Politiken.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Politiken).

Rød blok forventer undskyldning for landbrugspakke

Eva Kjer lukker i om kritiseret landbrugspakke

Indkaldte eksperter belaster Eva Kjers miljøregnestykke

Eva Kjer afviser studehandel: Har ladet sig inspirere

Forskere kritiserer igen Eva Kjers regnemetoder

Eva Kjer kaldes i endnu et samråd

Indgik ministeren forlig af frygt for retssag?

Embedsmænd: Minister tager fejl - landbrugspakke skader miljøet

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier