FødevareWatch

Minister angriber kritiske forskere fra KU

Tre forskere fra Københavns Universitet konkluderer i et høringsvar, at landbrugspakken vil gøre skade på miljøet. Men deres beregninger holder ikke vand, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Eva Kjer Hansen (V) Foto: Brian Karmark/Polfoto/Arkiv

Eva Kjer Hansen (V) angriber nu tre forskere, der kritiserer regeringen i et nyt høringsvar.

I forbindelse med fødevare- og landbrugspakken har en gruppe af forskere fra Københavns Universitet indleveret et høringsvar, hvor de sår tvivl om det faglige grundlag for lovgivningen.

Forskerne kritiserer blandt andet regeringen for ikke at medregne et krav om, at 60.000 hektar efterafgrøder bliver fjernet, samt at det planlagte gødskningsforbud på §3-arealer bliver rullet tilbage. De mener desuden, ministeriet har overdrevet effekten af de kollektive virkemidler.

Hvis forskerne havde afleveret det her på universitetet, var de dumpet. De kritiserer mig for at fjerne noget, der aldrig har været indført"

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V)
Derfor konkluderer forskerholdet fra Biologisk Institut, KU, at landbrugspakken vil få en negativ effekt på det danske vandmiljø - stik modsat hvad regeringen ellers har hævdet.

"Ifølge vores beregninger vil Landbrugspakken medføre en merbelastning af grundvand, søer, fjorde og kystnære farvande med kvælstof i hele perioden 2016-2021," lyder det i høringssvaret fra de tre forskere Kaj Sand-Jensen, lektor Jens Borum og lektor Hans Henrik Bruun fra Biologisk Institut, KU.

Men den kritik er ministeren langt fra enig i. Hun har hele tiden fastholdt, at pakken er en gevinst for både naturen og landbruget. I en meddelelse slår hun derfor tilbage mod de tre forskere, som hun beskylder for ikke at gøre deres arbejde godt nok.

"Hvis forskerne havde afleveret det her på universitetet, var de dumpet. De kritiserer mig for at fjerne noget, der aldrig har været indført. Samtidig bryder de med den regnemetode, der også blev anvendt under den forrige regering. Dengang mødte det mig bekendt aldrig kritik," udtaler Eva Kjer Hansen.

Løst formuleret og svær at gennemskue

Foruden at så tvivl om beregningerne bag pakken, kritiserer forskerne fra Biologisk Institut desuden ministeriets vurdering for at uigennemskuelig.

"Miljørapporten, som ligger til grund for høringen, er løst formuleret, præget af teknikaliteter, svært læselig og tallene er svære at gennemskue. Selv om vi er trænede i at læse tal, har det været svært at tjekke det faglige grundlag for tallene og deres validitet," lyder det i høringssvaret.

Den kritik forholder ministeren sig ikke direkte til. Hun fortæller dog til Ritzau, at hun er "målløs" over høringssvaret.

Det opsigtsvækkende angreb fra miljø- og fødevareministeren, der direkte sår tvivl om forskernes faglighed, kommer efter to hektiske uger, hvor der er sået tvivl om, hvorvidt regeringens landbrugspakke skader miljøet eller ej.

Ministeren har nu indkaldt partierne bag fødevare- og landbrugspakken til nye drøftelser. Det sker efter, at De Konservative har kritiseret ministeriets beregninger. Liberal Alliance og Dansk Folkeparti slog dog fast tidligere torsdag, at pakken ikke bliver genforhandlet.

Fredag middag tager Eva Kjer Hansen tager imod forskerne fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet, hvor de skal drøfte uenigheder om det faglige grundlag for landbrugspakken.

Minister inviterer til ny drøftelse af landbrugspakken

Forskere kritiserer igen Eva Kjers regnemetoder

Eva Kjer kaldes i endnu et samråd

Indgik ministeren forlig af frygt for retssag?

Embedsmænd: Minister tager fejl - landbrugspakke skader miljøet

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier