FødevareWatch

Mysterie løst: Derfor forsvandt vestkyst-torsken

DNA-værktøj har gjort det muligt for forskere at finde frem til, hvorfor vestkyst-torsken forsvandt. Overfiskeri er en af synderne.

Foto: Gregers Tycho/Polfoto

Forskere fra DTU Aqua, Aarhus Universitet og Grønlands Naturinstitut i Nuuk har ved hjælp af moderne genetiske analyser fundet frem til, at det var overfiskeri og miljøændringer, der fik Grønlands tidligere vigtigste økonomiske ressource, vestkysstorsken, til at forsvinde, skriver DTU.

”Hvor man tidligere troede, at en torsk bare var en torsk, så ved vi i dag fra genetiske analyser, at de torsk, som man fiskede på ved Vestgrønland, faktisk kom fra flere forskellige bestande, nemlig en langsomt voksende vestgrønlandsk bestand og en hurtigt voksende bestand, som fortrinsvis lever ved Island. Fiskeriet ved Vestgrønland kollapsede i første omgang på grund af overfiskeri på den lokale grønlandske bestand samtidig med, at miljøforholdene ændrede sig, blandt andet med lavere temperaturer, så det område, hvor det var gunstigt for torsken at leve og reproducere sig skrumpede ind,” siger Einar Eg Nielsen, professor i fiskegenetik fra DTU Aqua i Silkeborg, til DTU.

Han vurderer, at man i sin tid skulle have fisket mindre eller koncentreret fiskeriet i den sydlige del af Vestgrønland, da det var her, forekomsten af de islandske torsk var størst.

Den nye genetiske viden benyttes i dag i fiskeriforvaltningen af torsken i Grønland, og Einar Eg Nielsen og kollegerne fra DTU Aqua arbejder netop på at se nærmere på fiskerierne på torsk i Nordsøen, Kattegat og Østersøen, der ligeledes foregår på blandede bestanddele.

Norge har haft rekordhøj eksport af fisk og skaldyr

Fiskeimportør mister millioner på dyr torsk

Torsketal skygger for kvoteglæden i fiskeriforeningen

Danske fiskere får lov at fange flere fisk i 2016

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier