Torsketal skygger for kvoteglæden i fiskeriforeningen

Resultat af EU-forhandlinger om fiskekvoter for 2016 er overordnet positivt, mener Danmarks Fiskeriforening.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
AF RITZAU

Bestanden af torsk er tredoblet på ti år, og nu begynder de danske fiskere at se udviklingen afspejlet i kvoterne, som ellers har ligget uændret i samme periode.

Efter nytår må fiskerne fange 15 procent flere torsk i Skagerrak og Nordsøen som resultat af de EU-forhandlinger, som sluttede natten til onsdag.

Men det er stadig ikke nok, mener Danmarks Fiskeriforening.

"Torskebestanden er i henhold til den biologiske rådgivning steget de seneste ni år, men det er først nu, at vi for alvor får en stigning, som vi begynder at kunne mærke.

Stigningen afspejler slet ikke bestandens udvikling, men det er et skridt på vejen," siger foreningens formand Svend-Erik Andersen.

Gydebestanden for torsk er i dag 150.000 ton og tre gange højere, end den var i 2005, viser tal fra Det Internationale Råd for Udforskning af Havet, Ices.

"Stigningen skal gerne være den første af mange stigninger," siger Svend-Erik Andersen.

Helt overordnet er Danmarks Fiskeriforening fint tilfreds med kvoterne for 2016, som er et resultat af to døgns intense forhandlinger i Bruxelles mellem EU-Kommissionen og EU-landenes fiskeriministre.

"Generelt er vi tilfredse med, at kvoterne for 2016 er sat op, så de i højere grad afspejler det, vi ser, når vi er på havet," siger han.

Kvoterne bliver markant højere for blandt andet kuller, tunge og jomfruhummer, hvilket sker som konsekvens af, at man i Nordsøen indfører forbud mod udsmidning af disse arter.

Fiskeriministrene og EU-Kommissionen blev tirsdag også enige om at fortsætte et forsøg med videoovervågning af fiskerbåde, så man kan se, hvad der lander i lasten, og hvad der ryger ud over rælingen.

"Vi er tilfredse med, at man fortsætter forsøget med fuldt dokumenteret fiskeri, så de fiskere, der deltager, får en ekstra kvote for at ilandbringe hele deres fangst," siger Svend-Erik Andersen.

Til gengæld er han ærgerlig over, at der ikke er fundet en løsning på, at man - begrundet med gydende torsk - lukker fiskeriet i den vestlige del af Østersøen midt i højsæsonen 15. februar og også i områder uden gydende torsk.

Der arbejdes fortsat på at løse den problematik.

Danske fiskere får lov at fange flere fisk i 2016

Minister fisker efter flere fisk til fiskerne

Royal Greenland klar til sats på nye arter

Ny aftale: Fiskere må fange flere rejer i Skagerak og Nordsøen

Royal Greenland investerer i canadisk fiskevirksomhed

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Frieslandcampina er tilbage på sporet efter et udfordrende 2023. | Photo: Frieslandcampina/ Pr

Arla-rival vækster markant i første halvår

For abonnenter

Læs også