Månegris sendt i udbud

Månegrisens modelstald, som skal være med til at afklare, om svineproducenter i fremtiden kan producere ud fra faktiske målinger af miljøpåvirkningen fra deres stald, er blevet sendt i udbud, og dermed er projektet rykket nærmere realisering.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Månegrisen rykker nu nærmere et konkret staldbyggeri.

I en pressemeddelelse oplyser miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at man har besluttet at sende byggeriet af stalden i udbud efter, at en række udviklingsprojekter har givet nye erfaringer med måleteknologier.

”Med stalden vil vi få afprøvet det teknologiske grundlag for en fremtidig emissionsbaseret regulering af svineproduktionen, der baserer sig på konkrete målinger frem for beregnede værdier, f.eks. af ammoniakudslip. På sigt vil vi gerne derhen, hvor en svineproducent får lov til at producere mere, hvis det ikke påvirker miljøet mere,” udtaler Eva Kjer Hansen.

Modelstalden skal bestå af en slagtesvineproduktion i fuldskala-størrelse. Den kan enten bygges som en helt ny stald eller som en tilpasning af en eksisterende stald. I stalden skal indgå teknologi, der både kan måle udledninger og opsamle data til produktionsstyring.

Udbuddet af modelstalden sker under Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) og kan søges fra begyndelsen af 2016. Det forventes, at modelstalden skal bygges i samarbejde mellem en svineproducent, staldleverandører og vidensinstitutioner og stå færdig i 2018.

Hos Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, forventer formand Erik Larsen, at udbuddet vil sparke gang i udviklingen af fremtidens svinestald.

”Svineproducenterne er meget pressede i de her år, så der er behov for initiativer, der kan forbedre deres konkurrenceevne. Det gælder på den korte såvel som længere bane, hvor Månegrisens vision er yderst interessant. Den åbner nemlig for, at dygtige svineproducenter kan opnå en økonomisk fordel, hvis de kan dokumentere, at en større produktion ikke belaster miljø og klima,” udtaler han i pressemeddelelsen.

Grøn fond uddeler 97 mio til nytænkende projekter

Landmænd får 148 mio. til nye stalde

Svinesektor efterlyser 'månegrise' her og nu

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også