FødevareWatch

Økologer: GMO vil forringe dansk konkurrenceevne

Ifølge Økologisk Landsforening vil et GMO-forbud styrke dansk landbrugs konkurrenceevner

Foto: Agrana/ PR

"Økologisk Landsforening anbefaler, at Danmark udnytter mulighederne i Barroso-direktivet for at nedlægge nationalt forbud mod dyrkning af gmo-afgrøder. Gmo-dyrkning vil være en trussel mod mulighederne for at få mere økologi," skriver landsforeningen i meddelelse udsendt mandag formiddag.

Meddelelsen kommer som reaktion på, at et forslag om ændring af GMO-sameksistensloven og genteknologiloven har været i høring i Folketinget.

Økologisk Landsforening anbefaler i sit høringssvar et nationalt forbud mod dyrkning af GMO-afgrøder.

"Det vil være i Danmarks og dansk landbrugs klare interesse at forbyde GMO-dyrkning. Der er stærk forbrugermodstand mod GMO på vores vigtigste eksportmarkeder, og efterspørgslen på GMO-frie madvarer er stigende i store lande som USA og Kina. Der er ganske enkelt større markedspotentiale ved garanteret GMO-fri dyrkning i Danmark," udtaler Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i meddelelsen.

Dyrkning af GMO-afgrøder har hidtil kun været gennemført på forsøgsbasis i Danmark, men det kan ændringsforslaget til sameksistensloven lave om på. Og det kan ifølge økologerne gøre det svært at nå målsætningerne om, at det økologiske areal samlet skal vokse, da det vil gøre det vanskeligere at lægge landbruget om til økologisk produktion.

"Der vil kunne være spildfrø i markerne, som forsinker omlægningen, det kan belaste naborelationerne, og det øger risikoen for nedklassificering af økologiske afgrøder som følge af utilsigtet forurening i processen fra jord til bord," skriver foreningen i sit høringssvar

"Dyrkning af GMO i Danmark vil både svække tilliden til Danmark, som udbyder af GMO-fri produkter, og det vil gøre det dyrere for landmændene og de virksomheder, der håndterer råvaren efter landmændene, at sikre GMO-fri varer. Vores vigtigste markeder ønsker GMO-fri varer, og GMO på danske marker vil fordyre de GMO-frie landmænd og virksomheders produktion på grund af de foranstaltninger, der skal gøres for at forhindre forurening. Derfor vil GMO-dyrkning samlet set svække dansk landbrugs konkurrenceevne," udtaler Per Kølster.

Flere EU-lande siger nej til GMO-majs

Eva Kjer: "Vi har simpelthen brug for nye markeder"

Minister siger ja til GMO-dyrkning i Danmark

Økologer afviser nye genteknologier

Tyskland vil smække døren i for GMO

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier