FødevareWatch

Minister siger ja til GMO-dyrkning i Danmark

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skriver til FødevareWatch, at hun over for EU-Kommissionen har tænkt sig at sige god for dyrkning af GMO-afgrøder i Danmark.

"Jeg mener ikke, at vi skal afskære landmændenes muligheden for at dyrke GMO-majs," lyder meldingen fra Fødevare- og landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V). | Foto: Thomas Borberg/Polfoto

EU-kommissionen får nu et ja fra Danmark om, at de danske landmænd gerne må dyrke de kontroversielle gensplejsede afgrøder, kendt som GMO'er, på dansk jord.

Det bekræfter miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i et skriftligt svar til FødevareWatch.

"Jeg mener ikke, at vi skal afskære landmændenes mulighed for at dyrke GMO-majs. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har foretaget en grundig miljø- og sundhedsmæssig risikovurdering af den her type GMO-majs og siger god for dem," lyder det fra Eva Kjer Hansen.

Udmeldingen er et svar til EU-Kommissionen, der har valgt at tillade de enkelte EU-medlemslande selv at tage stilling til, om hvorvidt de ønsker, der skal dyrkes gensplejsede afgrøder i deres land.

Det giver landene den juridisk ret til at sige nej til alle GMO-afgrøder, også selvom de pågældende afgrøder er godkendt af EU.

Jeg lægger dog vægt på, at både offentligheden og Folketinget inddrages i GMO-spørgsmål.

Eva Kjer Hansen (V), Miljø- og fødevareminister
Landene skal inden 3. oktober 2015 informere EU-Kommissionen om deres valg, og det gør den danske fødevareminister nu med sit ja.

Mere diskussion

Ministeren har sendt sit svar over til Europaudvalget, som nu skal diskutere ja'et.

"Jeg lægger dog vægt på, at både offentligheden og Folketinget inddrages i GMO-spørgsmål. Derfor har jeg iværksat en høring. Jeg ser frem til at modtage høringssvarene, og til at drøfte sagerne med Folketinget," skriver Eva Kjer Hansen.

Det er de nye såkaldte opt-out regler, der tillader landene at forbyde eller tillade alle typer af GMO-afgrøder.

Det ministeren siger ja til, er dyrkningen af fire nye typer genmodificerede majsplanter: MON 810, majs 1507, majs Bt11 og majs GA21.

Tilladelsen skal ikke forveksles med de løbende ansøgninger, der fra landbruget om at få tilladelse til at importere dyrefoder eller fødevarer, som er indeholder GMO-majs eller -soja.

Tyskland går mod nej-siden

Den tyske landbrugsminister Christian Schmidt sendte 24. august 2015 et brev rundt til de tyske delstater, hvori han opfordrer dem til at stemme nej til produktionen af de kontroversielle GMO-afgrøder.

Allerede i 2009 forbød Tyskland mod EU-reglerne dyrkningen af genmodificeret majs af mærket MON 810 fra Monsanto.

Tyskland vil smække døren i for GMO

Lige siden GMO-afgrøderne kom på markedet i 1990’erne, har der været en heftig diskussion blandt EU-landene om brugen af dem. På den ene side står Storbritannien, som er fortaler, og på den anden side står Frankrig og Tyskland, som er modstandere.

Brugen af afgrøderne er særligt udbredt i USA og Asien, men er fortsat et sjældent fænomen i Europa.

Regeringen trodser kritik og stemmer ja til ny GMO-majs

Verdens mest forhadte firma tager kampen op

EU-lande når til enighed om GMO-aftale

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier