Danish Salmon får ultimatum: Fiks problemerne eller luk

Hjørring Kommune har snart mistet tålmodigheden med Danish Salmon, der risikerer at lukke, hvis ikke der kommer styr på problemerne med lugtgener og spildevand.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Tålmodigheden med Danish Salmon er så småt ved at være opbrugt hos Hjørring Kommune.

Startvanskeligheder og en urealistisk VVM-redegørelse har ført til vedvarende lugtgener for de lokale beboere i Hirtshals, og derfor stiller kommunen nu et ultimatum til det landbaserede opdræt.

Få styr på lugten eller luk, lyder den kontante besked fra et enigt teknik- og miljøudvalg.

Det skriver Nordjyske efter, at udvalget for nylig mødtes for at diskutere problemerne med det kriseramte selskab, der foruden lugten også har været nødsaget til at udlede mere spildevand i havet end forventet.

"På udvalgsmødet spurgte blandt andre Jørgen Bing (SF), hvornår vi kommer til det tidspunkt, hvor vi ikke kan strække os længere. Der er vi nu! Alternativet er, at virksomheden må lukke," siger udvalgsformand Ole Ørnbøl (S) til avisen.

Kommunen har dog valgt at give Danish Salmon en sidste chance ved at forlænge den midlertidige miljøgodkendelse, der tillader at udlede 28 ton kvælstof i havet mod det oprindelige ene ton. Virksomheden skal samtidig have udarbejdet en ny VVM-redegørelse, hvilket kan tage op til et år, hvorefter den skal ansøge om en ny miljøgodkendelse.

Problemer gav stort underskud

Som tidligere beskrevet på FødevareWatch, er ambitionerne store i det nordjyske lakseselskab, der tog det første spadestik i 2012 og på et tidspunkt forventede at afsætte et års produktion op mod 100 mio. kr.

Virksomheden løb dog hurtigt ind i problemer, da det viste sig at være sværere end først antaget at rense vandet i de store tanke, hvor laksene lever, indtil de bliver slagtet på O.H. Fiskeeksports nærliggende fabrik.

Startvanskelighederne betød blandt andet, at naboerne til anlægget blev plaget af lugt, mens virksomheden også var nødsaget til at udlede betydeligt mere spildevand i havet end først antaget. Danish Salmon har samtidig været nødt til at skrue ned for produktionen, så de omkring 150.000 laks i det første såkaldte batch endte med at blive væsentligt mindre værd end forventet.

Forsinkelsen og de fortsatte problemer med vandrensningen betyder, at Danish Salmon kom ud 2014 med et dundrende underskud på 17,1 mio. kr. efter skat mod et minus godt en mio. kr. året før. Virksomheden må nu desuden investere yderligere i nye renseanlæg, der kan begrænse udledningen af spildevand og lugtgenerne.

Færøsk direktør og ny investor

Trods problemerne kan Danish Salmon glæde sig over, at virksomheden har fået en række kompetente kræfter ind i ledelsen i det forgangne år.

Her afløste den erfarne fiskemand, færingen Erhard Joensen, overgangsfiguren Bent Urup på posten som adm. direktør, mens Jens Petri Petersen, vindudvikler og adm. direktør i Wind Estate, også valgte at skyde penge i virksomheden.

Og den randrusianske erhvervsmand, der var blandt de første til at satse på vindenergi herhjemme, ser lyst på fremtiden for lakseproducenten.

"Fiskeopdræt på land er en produktionsform, der er på vej frem, og jeg tror, at det her kan blive de nye vindmøller inden for fødevarebranchen. For tyve år siden grinede man af vindenergi, det gør man ikke mere, og jeg har en mavefornemmelse, der siger, at det er lidt den samme historie her," sagde han til FødevareWatch i maj.

Startvanskeligheder giver stort underskud i Danish Salmon

Vindmølle-investor skyder penge i laksefirma

Færøsk fiskemand bliver ny direktør i Danish Salmon

Forsinkelse har kostet Danish Salmon millioner

Investorer kaster millioner i ambitiøst fiskeprojekt

Langsand Laks trodser problemer med bakterier

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter