Lave priser på mælk og svin tvinger landmænd i knæ

Landbrug & Fødevarer ønsker lavere afgifter i kampen mod konkurstruede landbrug.
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau/ARKIV
Foto: Peter Hove Olesen/Ritzau/ARKIV
AF RITZAU

Det kommer ikke bag på brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, at den økonomiske krise blandt danske landmænd er langt værre end tidligere antaget.

"Det er ikke nyt for mig, at de priser, vi har i øjeblikket, er katastrofalt lave.

Og hvis vi tager som udgangspunkt, at de priser fortsætter nedad, jamen så bliver det en uoverskuelig situation for erhvervet," siger Martin Merrild til Ritzau.

Det er de forsat meget lave priser på svinekød og mælk, der trækker mange landbrugsregnskaber i rødt. Og det i en sådan grad, at næsten hver tredje landmand nu er truet af konkurs, skriver Berlingske.

Bank: Hver tredje landmand er på randen af konkurs

Så sent som i februar blev det ifølge Dagbladet Børsen vurderet, at hver syvende landmand var på randen af konkurs, men den fortsatte handelskrise med Rusland og faldene mælkeeksport til Kina har forværret situationen drastisk.

Formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er ikke overrasket over den økonomiske krise blandt danske landmænd. | Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto/Arkiv
Formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, er ikke overrasket over den økonomiske krise blandt danske landmænd. | Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto/Arkiv

"Priserne ude på verdensmarked kan vi ikke gøre noget ved. Det, vi kan gøre noget ved, er de danske omkostninger, og de vilkår vi har for at drive landbrugsproduktion," siger Martin Merrild.

Ifølge Landbrug & Fødevarer skal der derfor ikke nødvendigvis laves politisk nødhjælp til de landbrug, der kæmper mod konkursen.

Men i stedet laves politiske ændringer, der hjælper hele landbruget i konkurrencen med udlandet.

"Vi forestiller os sådan set ikke, at man skal ind og lave politiske tiltag, der virker på enkeltmandsniveau. Vi forestiller os, man skal ind og kigge på landbrugets rammevilkår generelt," siger han og forslår, at pesticidafgifter og energiafgifter sænkes.

Selvom han mener, at "de ekstreme" prisfald må vende, så erkender han, at det skal gå meget stærkt med den udvikling, hvis konkurser skal undgås.

"Det er kritisk allerede, hvis vi ikke får prisforbedringer, inden det her år er slut, så vil det se meget slemt ud.

De landbrug, der i så fald står over for en konkurs, skal dog ikke have politisk besluttede kapitalindsprøjtninger. Det "må de klare med banken," siger Martin Merrild.

Høje omkostninger sender fødevarevirksomheder ud af landet

Hver fjerde fødevarevirksomhed vil flytte produktion ud af landet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også