Eksperter advarer om ekstrem El Niño

Eksperter verden over advarer om, at verden kan se frem til en voldsom og meget langvarende El Ninõ i år og muligvis ind i næste år. Det kan få enorme konsekvenser for verdens landbrug og fødevareproduktion.
Foto: David Maung
Foto: David Maung

Det ekstreme vejrfænomen El Ninõ rammer med jævne mellemrum landene i Sydamerika og Stillehavet og skaber stor usikkerhed for verdens fødevareproduktion, og nu advarer flere eksperter verden over om, at vi kan se frem til en ekstrem udgave af vejrfænomenet i år.

Det skriver Bloomberg.

El Niño, som betyder "barnet" på spansk, er et vejrfænomen, der indebærer alt fra store mængder nedbør til svingende temperaturer, men der kan være stor forskel på, hvor stærkt fænomenet er, når det indtræffer.

Man har i nyere tid observeret El Niño’er fire gange mellem 2002 og 2010, men man har ikke oplevet en virkelig stærk El Niño siden 1997-98. Det kan der dog snart blive lavet om på, hvis man skal tro eksperterne.

Ifølge nyhedsbureauet har FN’s fødevare- og landbrugsorganisation for nylig sagt på en konference, at den El Niño, der netop nu samler sig og har været undervejs siden sidste år, formentlig vil vare hele 2015 og skade afgrøder verden over. Vejrfænomenet kan nemlig føre til store nedbørsmængder i nogle områder, mens andre kan blive ramt af ekstrem tørke.

Samstemmende advarsel

Mark Smulders fra FN’s organisation sagde ifølge Bloomberg på den nyligt afholdte konference i Indien, at den nuværende El Niño udvikler sig på en meget usædvanlig måde, da vejrfænomenet burde havde nået sit højdepunkt på nuværende tidspunkt og være på vej til at dø ud igen. Men denne version ser altså ud til at udvikle sig langsommere end normalt.

En El Niño varer som regel 9-12 måneder. Den opstår oftest mellem juni og august og når sit højdepunkt mellem december og april, før den dør ud igen mellem maj og juli. Men i visse tilfælde kan fænomenet vare flere år. De første spæde tegn på den nuværende El Niño kom allerede mod udgangen af 2014.

I Australien, hvor man i den forgangne måned officielt erklærede en El Niño, har landets meteorologiske institut i denne uge hævet sandsynligheden for, at vejrfænomenet vil fortsætte ind i 2016. Og i den forgangne uge forudså den filippinske Atmospheric Geophysical and Astronomical Services Administration, at den kan vare helt til maj 2016.

Australske mejerier advares mod El Niño

Fremskyndet El Niño presser kaffepriser i top

Bønner og bønder under pres i Colombia

Frostvejr kan sende Nutella-priser på himmelflugt

Californisk tørke sender mandel-pris op

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også