Fødevareministeren vil sikre et bedre hønse-liv

En ny handlingsplan fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) skal sikre, at der skrues ned for produktionen af buræg og op for dyrevelfærden.
Foto: Af Gorm Branderup, Jyllands-Posten
Foto: Af Gorm Branderup, Jyllands-Posten

Danskerne vælger i stigende omfang de billige buræg fra, og derfor skal der skrues ned for produktionen af buræg.

I en ny handlingsplan for fjerkræ, sætter regeringen derfor penge af til at støtte de landmænd, der er villige til at omlægge deres burægproduktion.

"Jeg er glad for, at vi nu støtter omlægning fra burægproduktion til alternativer, herunder specielt økologi, med 40 millioner kroner. En høne, der lever hele livet i et lille bur, er efter min overbevisning ikke nogen glad høne," lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Handlingsplanen rummer i alt 22 tiltag, der blandt andet lægger op til bedre dyrevelfærd for æglæggende høns og slagtehøns. Tiltagene er fordelt på fem områder:

* Øget omlægning af burægproduktionen blandt andet via 40 millioner kroner i tilskud i 2015 til producenter, der ønsker at omlægge til en produktionsform, hvor hønsene ikke går i bure

* Lovgivning for opdræt af hønniker, som nu blandt andet får mere plads. Indtil nu har der været et hul i loven, hvor der ikke har været specifikke regler for høns, indtil de er 18-20 uger. Det hul lukkes.

* Bedre velfærd for æglæggende høner ved, at der for eksempel indføres et forbud mod næbtrimning, og der igangsættes initiativer mod høj dødelighed, og der følges op på udviklingen af tidlig kønsselektering for at undgå aflivning af hanekyllinger.

* Bedre velfærd for slagtekyllinger ved, at der bland andet igangsættes forskningsprojekter, der kortlægger forekomsten og årsagerne til trædepudesvidninger hos økologiske slagtekyllinger.

* Optimeret kontrolindsats, hvor Fødevarestyrelsen blandt andet vil gennemføre en kampagne med fokus på ulovlig indførsel af fjervildt, reglerne for stalddørssalg lempes og overvågningsprogrammet for fugleinfluenza justeres.

Ægproducenter afviser Dan J.'s hønse-plan

Lagkagehuset og Magasin dropper buræg

Lavere dødelighed blandt økohøns

Ikke flere æg fra næbtrimmede høns

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også