Ægproducenter afviser Dan J.'s hønse-plan

Erhvervsorganisationen Danske Æg langer ud efter fødevareminister Dan Jørgensens handlingsplan, der skal sikre bedre forhold for fjerkræ.
AF RITZAU

Organisationen Danske Æg under Landbrug & Fødevarer er langt fra begejstret for fødevareminister Dan Jørgensens (S) handlingsplan, der skal skabe bedre forhold for fjerkræ - herunder burhøns.

Sektorchef Jørgen Nyberg Larsen klandrer politikerne for at blande sig i, hvad danskerne efterspørger, når de køber æg i butikkerne

"Vi synes ikke, at politikerne skal bestemme, hvad forbrugerne skal spise. Det skal forbrugerne selv. Vi producerer det, som forbrugerne gerne vil have. Det har vi gjort i 20 år, og det bliver vi ved med," siger Jørgen Nyberg Larsen og understreger:

"Hvis forbrugerne vælger noget andet end buræg, producerer vi noget andet."

I handlingsplanen for fjerkræ, sætter regeringen blandt andet 40 millioner kroner af til at støtte de landmænd, der er villige til at omlægge deres burægproduktion, herunder specielt økologi.

Handlingsplanen rummer i alt 22 tiltag, der blandt andet lægger op til bedre dyrevelfærd for æglæggende høns og slagtehøns.

Danske Æg mener dog ikke, at der er noget i vejen med dyrevelfærden hos burægproducenterne.

"For hele ægbranchen kan vi sige, at hvis der er et problem, tager vi fat om det, og vi tager fat om det nu. Vi vil kunne holde til, at folk ser os over skuldrene hver evig eneste dag. Hvad enten der er valgkamp eller ej. Hvad enten der er pinse eller ej. Vi har ikke de der store sorte ømme tæer," siger Jørgen Nyberg Larsen.

Hos Dansk Fjerkræ Forum ser formand Finn Jensen lidt mere positivt på handlingsplanen. Men også han er kritisk på flere punkter.

Eksempelvis skal arealkrav til økologisk produktion harmoniseres, så de følger EU's regler. Det betyder blandt andet, at der skal være et udendørsareal på fire kvadratmeter per dyr.

"Skal der ske en harmonisering af arealkrav for økologisk produktion. Det lugter af, at der bliver mindre plads til økologiske høns," siger Finn Jensen.

Fødevareministeren vil sikre et bedre hønse-liv

Lavere dødelighed blandt økohøns

Ikke flere æg fra næbtrimmede høns

Dan J.: Landmænd burde stemme socialdemokratisk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også