FødevareWatch

Danske søer er for store til deres bokse

En stikprøvekontrol viser, at mere end hver tiende so er større end boksen i farestalden.

Foto: Ritzau.

Nye tal indsamlet i fem tilfældigt udvalgte svinebesætninger, viser ifølge Politiken, at 13 pct. af de opmålte søer er længere end den boks, de står i i farestalden og som følge deraf får problemer med at rejse og lægge sig.

"Det er et dyrevelfærdsproblem, fordi søerne har svært ved at rejse sig og lægge sig uhindret og hvile uproblematisk, når de ikke kan bevæge sig uden at støde på inventaret i boksen," siger Lene Juul Petersen, seniorforsker på Institut for husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet.

Tallene er indsamlet fra specialestuderende Ida Vesterdal og tager udgangspunkt i en tilfældigt udvalgt stikprøve på 196 søer i fem besætninger. Ifølge Lene Juul Pedersen kan resultatet med stor sandsynlighed overføres til resten af landets besætninger.

Formand for brancheforeningen Danske Svineproducenter ønsker ikke at kommentere tallene fra stikprøven, før han har studeret dem nærmere. Han mener dog, at der først for alvor kommer flere søer i såkaldt løsdrift, når forbrugerne virkelig begynder at efterspørge svinekød, som er produceret med større krav til dyrevelfærd.

"Man kan ikke tvinge et marked et sted hen, hvis ikke forbrugerne er villige at betale. Der er simpelthen ikke forbrugere nok, der vil give den ekstra pris, som en anderledes produktion vil koste. Det bliver bare et dyrere produkt, og der er ikke nok til at købe dem," siger han.

Danish Crown slagter flere danske grise

Økologiske svineproducenter får rekordhøj tillægspris

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier