FødevareWatch

L&F: Vandområdeplaner kan koste 10.000 job

Det bliver dyrt, hvis landbruget skal leve op til krav om kvælstofreduktioner, viser analyse fra landbruget.

Foto: Peter Klint

10.000 mistede arbejdspladser og et fald i fødevareeksporten på mere end ni milliarder kroner frem mod 2018.

Det er det dystre scenarie, som erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer forudser, hvis regeringens mål for kvælstofreduktion i de såkaldte vandområdeplaner bliver gennemført.

"Jeg håber, at vores analyser kan hjælpe regeringen med at forstå, at det er alvor, når vi påpeger, at vandområdeplanerne skaber stor usikkerhed i erhvervet," siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

"Og det påvirker jo ikke kun landbruget men hele samfundsøkonomien, hvis planerne bliver gennemført," fortsætter hun.

Kritikken tager afsæt i nye analyser fra Videncenter for Landbrug og Videncenter for Svineproduktion (Seges) og Landbrug & Fødevarer.

Analyserne viser, at vandområdeplanerne kan føre til et fald i værdien af landbrugsejendomme på op mod 58 milliarder kroner.

Desuden viser de, at faldet i jordværdier blandt andet vil betyde, at omkring 460 landbrug vil slutte sig til de 1705, der i forvejen er truet af lukning.

"Vi mener, det er helt forkert at fokusere ensidigt på yderligere reduktion af kvælstof ved at begrænse landbrugsproduktionen. Der er mange andre faktorer, der påvirker vandets miljøtilstand," siger Karen Hækkerup.

Hvis målene om en dansk kvælstofreduktion alene skal nås gennem restriktioner på markerne, vil det koste omkring 1,2 milliarder.

Det vil desuden betyde en nedgang i dyreholdet på omkring 10 procent ifølge organisationen.

"Og man skal altså lige bemærke, at de her omkostninger kommer oven i de tab, danske landmænd i forvejen har som følge af særlige danske krav," siger Karen Hækkerup.

Vandområdeplanerne er den danske implementering af EU's vandrammedirektiv, der blev vedtaget i år 2000.

Gennem de seneste 25 år har landbruget halveret udledningen af kvælstof, men er ikke kommet nærmere en række af EU's miljømål af den årsag.

Trodsig landmand fra Thy: Jeg har grundloven på min side

Fødevareprojekter på Aarhus Universitet får 80 mio

Avis: Undergødskning koster landbrug to mia

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier