FødevareWatch

Trodsig landmand fra Thy: Jeg har grundloven på min side

Efter flere udsættelser starter retsopgøret nu om dyrkningsfrie randzoner, som landbruget længe har påstået er grundlovsstridige og ingen effekt har på miljøet.

Bønder med traktorer var onsdag den synlige kulmination på landbrugets årelange opgør med loven om dyrkningsfri randzoner omkring åbne vandløb og større søer.

Bønderne kørte gennem byen i procession i anledning af, at den flere gange udskudte første retssag mod to ulydige landmænd onsdag er i gang ved Retten i Holstebro.

Samtidig er landmænd over hele landet blevet opfordret til at honke med hornet og blinke med lyset, når retssagen indledes.

Aktionens formål er at vise, at ikke kun de to tiltalte, men hele landbruget er dybt utilfredse med randzoneloven, som af landbruget anses som et bureaukratisk overgreb og i strid med grundloven.

Det er ikke første gang, at landmænd fra den rebelske af de to landbrugsorganisationer, Bæredygtigt Landbrug, har brugt maskinparken til at aktionere med. I 2011 satte omkring 400 traktorer kursen mod København for at protestere over stigende miljøkrav.

Medlemmer og politikere fra Landbrug & Fødevarer har hele tiden fastholdt, at loven nok er både urimelig og uden effekt, men at loven skal overholdes og i stedet bekæmpes politisk.

Til gengæld har en stribe af de 4.100 medlemmer af Bæredygtigt Landbrug inklusiv formanden, Flemming Fuglede Jørgensen, erklæret, at de helt bevidst boykotter loven.

Derfor har de ufortrødent dyrket og gødet i de ni meter ellers dyrkningsfri zoner langs danske åer og vandløb, som skulle skånes for kvælstof og sprøjtemidler for at opfylde vandmiljøplanerne.

Povl Blak Bojer fra Thy er sammen med sønnen Christian de første, der ryger i retten som prøvesag, mens fire andre straffesager afventer deres. Alle sagerne har været udskudt, fordi randzonereglerne er blevet lempet undervejs.

"Men vi mener fortsat, at randzoneloven er i strid med grundloven, og at vi vil vinde sagen," siger Bojer.

Det samme mener formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen.

"Randzonerne har ingen miljømæssig værdi. Det er klart bevist. Samtidig er de i strid med landmandens ret til at disponere over sin egen jord," siger han.

Han forventer derfor, at retssagerne vil føre til, at loven om randzoner tages af bordet.

Undersøgelse: Landbruget giver små pengeinstitutter bank

Portræt: Svinebonde med flere kasketter

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier