FødevareWatch

Landbruget ser gode muligheder for vækst i rød aftale

Det er positivt med fokus på bæredygtigt landbrug i aftale om landdistriktsmidler, mener Landbrug & Fødevarer.

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto/Arkiv

Der er grobund for vækst og et stærkere landbrug, når der de kommende tre år fordeles knap fire mia. kr. inden for sektoren.

Sådan lyder det fra Martin Merrild, formand for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, efter at et flertal i Folketinget har landet en aftale om fordeling af landdistriktsmidlerne.

"Der er mange gode elementer i aftalen. Vækst og konkurrenceevne er det, som vi har ønsket at få prioriteret, så man kan få pengene ud og understøtte nogle investeringer."

"Det betyder i virkeligheden, at pengene kan være med til at danne basis for, at der kan laves nogle investeringer," siger Martin Merrild til Ritzau.

Stort fokus på miljøvenlig vækst

Aftalen, der er indgået mellem regeringen, SF og Enhedslisten, har et stort fokus på at målrette midlerne til miljøvenlig vækst i landbruget.

Blandt andet vil pengene støtte etablering af nye økologiske marker og opførelse af miljøvenlige kvæg- og svinestalde.

"Det er og bliver fremtiden, og det bliver også et konkurrenceparameter, at man kan producere sine fødevarer på en ansvarlig og bæredygtig måde."

"Der er det klart, at den her aftale hjælper til, at vi kan få det arbejde i gang ude omkring," siger Martin Merrild.

Mindre til de konventionelle

Mens aftalen specifikt afsætter flere hundrede mio. kr. til det økologiske landbrug, er der mindre fokus på økonomisk støtte til det traditionelle landbrug - også kaldet det konventionelle.

"Nu er der sat penge af bredt, men jeg er selvfølgelig opmærksom på, at det er rigtig mange til økologi."

"Man skal stadig huske, at det er det almindelige og konventionelle landbrug, som trækker eksporten og arbejdspladserne i Danmark," siger Martin Merrild.

Ifølge formanden udgør økologien kun én procent af den samlede eksport fra landbrugssektoren. Derfor er der grund til at være opmærksom på, om den vægtning nu også er fornuftig, lyder det fra Martin Merrild.

"Vi ser gerne en udvidelse af den økologiske produktion, men vi er hele tiden optaget af, at det skal være markedsdrevet. Hvis markedet kan aftage de flere varer, så er det rigtig fint."

"Men hvis ikke der er en naturlig og sund efterspørgsel efter varerne, er der risiko for, at der kommer en ubalance," siger han.

Her følger en forklaring på programmet:

* 3,9 milliarder kroner vil frem mod 2018 blive målrettet miljøvenlig vækst i dansk landbrug.

* Landdistriktsprogrammet er den nationale udmøntning af midlerne i den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og er en del af EU's fælles landbrugspolitik.

* I perioden 2016-2018 udmøntes i gennemsnit 1,312 milliarder kroner per år.

* Programmet indeholder en række tilskudsordninger og understøtter udviklingen af landbrug og landdistrikter inden for fire overordnede hovedområder: Vækst- og konkurrenceevne, økologi, natur/miljø/klima og landdistriksudvikling.

Aftale fordeler fire milliarder til miljøvenlig vækst i landbruget

Thorning vil hjælpe landbruget: Flere penge til stalde

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier