FødevareWatch

Aftale fordeler fire milliarder til miljøvenlig vækst i landbruget

Flere penge til økologi og grønne stalde er blandt indholdet i ny aftale for landdistrikterne.

Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv

Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale om fordeling af landdistriktsmidlerne på knap fire milliarder kroner i de kommende tre år.

850 millioner kroner går til nye grønne stalde, oplyser Fødevareministeriet.

"Støtten vil give investeringer for op imod 3,3 milliarder kroner og skabe 1600 job i landbruget frem til 2018," siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Torsdag aften forlod Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forhandlingerne med regeringen, fordi man på en række punkter ikke kunne nå til fuld enighed.

Ifølge Socialdemokraternes landbrugs- og fødevareordfører Orla Hav var det især miljøkravene til landbruget, der var strid om, og det er så årsagen til, at det er endt med en aftale til venstre side i salen.

Alligevel mener han, at der også er noget at komme efter for landbruget.

"Jeg synes faktisk, der er en håndsrækning, også til det landbrug, som er presset af nye krav. Der er en konkret håndsrækning på næsten 300 millioner kroner om året," siger Orla Hav til Ritzau.

Her følger en forklaring på programmet:

* 3,9 milliarder kroner vil frem mod 2018 blive målrettet miljøvenlig vækst i dansk landbrug.

* Landdistriktsprogrammet er den nationale udmøntning af midlerne i den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og er en del af EU's fælles landbrugspolitik.

* I perioden 2016-2018 udmøntes i gennemsnit 1,312 milliarder kroner per år.

* Programmet indeholder en række tilskudsordninger og understøtter udviklingen af landbrug og landdistrikter inden for fire overordnede hovedområder: Vækst- og konkurrenceevne, økologi, natur/miljø/klima og landdistriksudvikling.

Forhandlinger om landdistriktsmidler brudt sammen

Thorning vil hjælpe landbruget: Flere penge til stalde

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier