L&F: MRSA-handlingsplan med urealistisk mål

Antallet af svin smittet med resistente MRSA-bakterier skal ned, og antibiotikaforbruges skal reduceres med 15 pct. inden 2018 i ny handlingsplan. L&F mangler internationalt fokus og kalder antibiotika-mål for urealistisk.
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard
Foto: /ritzau/Line Ørnes Søndergaard

Onsdag tager fødevareminister Dan Jørgensen hul på de politiske forhandlinger med Folketingets partier om en fire-årig handlingsplan, der skal nedbringe antallet af MRSA-smittede svin i de danske besætninger.

Planen indeholder fire konkrete tiltag, der blandt andet skal nedbringe antibiotikaforbruget til svin med 15 pct. fra 2015-2018. Derudover skal tetracyklin, som mistænkes for at være en af de mest kritiske antibiotika, udfases så hurtigt som muligt, og der skal foretages hygiejnetiltag for alle, der arbejder i svinestalde, ligesom der skal etableres overvågningsprogrammer for udviklingen i husdyr-MRSA, og så skal forskning i smitteveje og alternativer til antibiotika styrkes, skriver Fødevareministeriet.

"Antibiotika er med til at fremme udviklingen af resistente bakterier, som er et stort sundhedsmæssigt problem.  Vi er kommet et stykke vej i forhold til at få reduceret forbruget, men vi skal endnu længere ned. Derfor håber jeg, at partierne nu vil bakke op om flere initiativer, så vi i 2018 i alt har nedbragt forbruget med mere end 30 pct.," siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Udkastet til handlingsplanen rummer ifølge Videncenter for Svineproduktion under Seges en række tiltag, der har været efterlyst i erhvervet længe, men skal MRSA-problemet nedbringes, kræver det ikke alene dansk arbejde - også internationalt skal der gang i bekæmpelsen af MRSA.

”I Danmark og i den danske svineproduktion har vi haft fokus på problemerne med MRSA længe, men vi må også se i øjnene, at det ikke er højt på dagsordenen i særligt mange andre lande med en stor svineproduktion. Danmark er ikke en isoleret ø, og selvom vi reducerede antibiotikaforbruget med 100 procent herhjemme, så ville vi stadig have MRSA. Så længe dyr og mennesker rejser rundt i verden, vil den markante danske indsats ikke have nogen effekt," siger direktør for Danmarks 4000 svineproducenter i Videncenter for Svineproduktion Claus Fertin i en meddelelse.

De danske svineproducenter har siden 2009 nedbragt forbruget af antibiotika med 17-18 pct., og i Seges mener man ikke, at det giver mening at tale om yderligere reduktion på 15 pct. frem mod 2018.

”En reduktion på 15 procent inden 2018 lyder ikke realistisk. Jeg vil love ministeren, at vi vil knokle for at bruge så lidt som overhovedet muligt. Men det er helt uomtvisteligt, at danske svineproducenter vil have mulighed for at behandle syge dyr, når det er nødvendigt," udtaler Claus Fertin.

”Vi kan ikke fra den ene dag til den anden bare lige fjerne hverken fem eller 15 procent af antibiotikaforbruget. Husk på at vi i forvejen er blandt de lande i verden, der bruger mindst medicin i vores svineproduktion. Så de lavthængende frugter er plukket for længst. Det er en benhård indsats fra svineproducenternes side, der har bragt os så langt ned. Derfor virker 15 procent som et tal, der er grebet ud af den blå luft og ikke har rod i en faglig vurdering af, hvad der er muligt," tilføjer direktøren.

Danske svin har færre resistente bakterier

Dansk antibiotika-forbrug blandt Europas laveste

Dobbelt så mange MRSA-smittede i 2014

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter