Kinesiske bønder må hælde mælken ud

De store, internationale mejeriaktørers indtog i Kina er langsomt ved at tvinge de lokale mælkebønder til at opgive ævred, skriver Forbes.
Foto: Ng Han Guan/AP/POLFOTO/arkiv
Foto: Ng Han Guan/AP/POLFOTO/arkiv

For de fleste folk i fødevarebranchen er det overordnede billede af Kina formentlig, at det er et mulighedernes land for industrien, og det er det vel nok også for udenlandske producenter. Men for de lokale aktører er situationen en noget andet i kølvandet på det store fokus på landet.

Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes skriver, at kinesiske mælkebønder er så pressede af konkurrencen fra store internationale koncerner som Danone, Fonterra og danske Arla, at de ikke kan få afsat den mælk de producerer.

Ifølge magasinet kan bønderne ikke engang få afsat mælken til f. eks. svinebønder til brug som foder til svinene, og de er nødsagede til slet og ret at hælde mælken ud på markerne eller endda slagte sit kvæg bare for at spare på omkostningerne til foder. Mange er gået konkurs og er blevet tvunget til helt at opgive ævred.

Bankerne i Kina har stået klar med støtte til det blomstrende mejerimarked i Kina igennem længere tid og flere internationale aktører er gået ind i landet. Det har betydet, at de lokale forbrugere nu har en forkærlighed for mælk og andre mejeriprodukter, der importeres fra udlandet, hvilket også er blevet forstærket af en række fødevareskandaler i landet.

Ifølge Forbes har den yderst uholdbare situation for de kinesiske mælkebønder stået på i næsten et år, og der er ikke megen udsigt til forbedring lige foreløbigt.

Kinesisk mejeri forventer kæmpefald i indtjening

Mælkebønder rammer muren i Kina

Arla vil vinde kinesisk økomarked med billig mælk

”Made in Europe” hitter i Kina

Arla ramt af kinesisk opbremsning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter