Mund- og klovsygealarm i Danmark, men..

Det er bare en øvelse: En række virksomheder, landbrug og myndigheder skal i uge 4 2015 op i et højere gear, når en ugelang øvelse skal teste Danmarks beredskab i tilfælde af mund- og klovsyge. En sygdom, der potentielt kan koste milliarder i tabt eksportindtægt - og en sygdom, der aktuelt truer bl.a. Sydeuropa.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Der er udbrudt mund- og klovsyge i Danmark – få det bremset hurtigst muligt.

Det er lidt forenklet sagt den alarmerende melding, der i uge fire 2015 vil ramme en række danske myndigheder, organisationer, virksomheder og landbrug. Og det vil være startskuddet til en meget omfattende øvelse.

Det bekræfter veterinær beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen, over for FødevareWatch.

”Øvelsen varer en hel uge; jeg ved ikke selv præcis, hvad der kommer til at foregå i øvelsen, for jeg skal også øves. I 2013 og 2014 har vi haft et stort projekt sammen med Beredskabsstyrelsen og Landbrug & Fødevarer for at forstå, hvad vi skal forvente, hvis vi får et udbrud af mund- og klovsyge i Danmark. Og det har resulteret i, at vi skal forberede os på en epidemi.  Vores udgangspunkt er, at der vil være 120 smittede besætninger i løbet af fire måneder, og det kræver et voldsomt beredskab,” siger han.

Kvæg smittes nemmest

Mund- og klovsyge kan ramme alle klovbærende dyr, herunder kvæg, svin, får og geder. Virus kan bl.a. spredes med vinden og har historisk set forårsaget store epidemier.

”Kvæg er den dyreart, der nemmest bliver smittet med mund- og klovsyge, men svin kan også blive smittet, og hvis de bliver smittet producerer de store mængder virus, og det spredes via ventilationen, og så kan kvægfarme blive smittet via luften. Vi afliver alle dyr på de ejendomme, hvor der er smitte,” forklarer Sten Mortensen og tilføjer:

”Vi har i Danmark været forskånet for at have den slags situationer. Sidste gang vi havde mund- og klovsyge i Danmark var i 1982 og 1983.”

Hvad skete der dengang?

”Jeg tror, at der var 22 tilfælde i 1982 og ét tilfælde i 1983; den mest sandsynlige årsag var luftbåren smitte fra det tidligere Østtyskland. Epidemien blev bekæmpet ved at aflive besætningerne.”

Sten Mortensen fortæller, at øvelsen går ud på at se, om Fødevarestyrelsens organisation, styrelsens samarbejdspartnere og erhvervet rent faktisk formår at håndtere en sådan situation. Det er en hel øvelsesrække, der slutter med en stor fuldskalaøvelse i uge 4 i januar 2015. Den første øvelse var i september i 2014.

”Fødevarestyrelsen, Beredskabsstyrelsen, politiet og en række virksomheder bliver involveret, Arla, Danish Crown og Landbrug & Fødevarer for eksempel. Der vil være rigtig mange aktører i den øvelse. Vi skal træne alle medarbejdere og virksomhederne, hvordan er beredskabsplanen, og hvad er den enkeltes rolle er i det. Målet er at lukke ned og begrænse smitten hurtigst muligt – få bekæmpet epidemien mest effektivt, så vi hurtigst muligt kan komme tilbage til en situation, hvor vi får markedsadgang igen.”

Lukker alle eksportmarkeder med det samme, når det sker?

”Ja, og det er både produkter fra kvæg og svin. Mund- og klovsyge kan ikke smitte til mennesker, det helt store problem er, at man taber markedsadgang for fødevarerne.”

Er mund-og klovsyge udbredt globalt set?

”Ja, det er den. Europa, Nordamerika, Australien og New Zealand er fri, og store dele af Sydamerika er ved at være fri. Men i Asien, Afrika og Mellemøsten er der masser af mund- og klovsyge. Og på grund af de politiske uroligheder, der har været i den arabiske verden er mund- og klovsyge på fremmarch op igennem Tyrkiet, ligesom udbrud i Nordafrika truer Sydeuropa. Så mund- og klovsygen er stadig en trussel for os, selv om det er meget længe siden.”

Grunden til, at mund- og klovesyge breder sig, er at en række arabiske stater på grund af ustabilitet ikke kan kontrollere deres grænser. Derfor bliver der transporteret får og geder fra den sydlige del af Afrika til Nordafrika og via den arabiske halvø op i Mellemøsten uden veterinær kontrol for mund- og klovesyge.

Er der nogen forhold, der gør, at det er lige nu, der skal være en øvelse?

”Nej, det er ikke aktualiseret af nogen åbenbar trussel lige nu. Det er et ønske om at få konstateret, om vores beredskab kan bære, fordi det er så mange år siden, vi har haft den situation. Andre lande har fået afprøvet deres beredskab, for eksempel var der et stort udbrud i England i 2001, hvor mere end 2000 besætninger blev smittet, og de aflivede mere end seks millioner klovbærende dyr.”

Vil landbrug også blive aktiveret i en sådan øvelse?

”Ja, der vil være landmænd, der også bliver aktiveret; jeg ved jo ikke, hvordan det udspiller sig helt præcist, men jeg tror bestemt, at landmænd vil blive involveret og stiller deres ejendomme til rådighed for øvelsen.”

Den 29. oktober 2014 opstod der mistanke om mund og klovesyge hos et kreatur slagtet på Danish Crowns kreaturslagteri i Holsted, og slagteriet blev lukket. Mistanken blev dog hurtigt afblæst efter et besøg fra Fødevarestyrelsen på den pågældende ejendom.

Mund- og klovesygemistanke afblæst

Amerikansk svinekæmpe frygter kølvandet på PEDV-virus

Udbrud af svinepest vil koste milliarder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter