Muslingeformand: Herpes er Guds gave

Varmere farvande har gjort herpesvirus så dødelig, at den truer den globale østersindustri. For den danske industri er udviklingen dog dobbelt positiv.
Foto: Lasse Kofod/Ritzau
Foto: Lasse Kofod/Ritzau
AF MAZ PLECHINGER

Globalt set står østersindustrien over for sin største udfordring nogensinde.

Herpesvirussen med det engelske navn Pacific Oyster Mortality Syndrome hærger kloden rundt, hvor mange millioner af den mest udbredte art, stillehavs-østers, er døde af sygdommen, der formentlig foranlediget af klimaforandringerne har en dødelighed tæt ved 100 pct. Virusset bliver således dødelig for østers i Europa, ved en vandtemperatur på 16 grader.

Men i den danske østersbranche forholder det sig noget anderledes. I Danmark fiskes der således primært limfjordsøsters, der ikke er ramt af herpesvirusset.

"Hvis der går sygdom i stillehavs-østersen, så den dør, ville det da være Guds gave," siger Viggo Kjølhede, formand for Foreningen Muslingeerhvervet, der også inkluderer det danske østerserhverv.

"Den danske østersindustri gør sig ikke rigtigt i stillehavs-østers, som vi tværtimod gerne vil have udryddet. Når østersfiskerne er ude for at fange limfjords-østers, opfordrer vi dem kraftigt til at tage stillehavsøsters med i land, så vi kan komme af med dem."

Breder sig voldsomt i danske farvande

For som navnene antyder, så er limfjords-østers mere oprindelige i danske farvande end stillehavs-østers. Derudover vokser de også væsentligt langsommere end deres fætter fra Stillehavet, hvilket er årsagen til dennes globale udbredelse. I de danske farvande har erfaringen derfor heller ikke været, at der er kommet færre.

"I hvert fald i Limfjorden har vi set, at de har bredt så voldsomt. Det er faktisk lidt uhyggeligt, som de er alle steder og spreder sig med kolossal fart helt nede fra Nissum Bredning og langt forbi Nykøbing Mors til stor skade for limfjords-østersen," siger Viggo Kjølhede.

Internt blandt de danske østersfiskere har det været diskuteret, hvorvidt man skulle begynde at fiske efter den invasive østers. Men det er ingen god idé, mener formanden for brancheforeningen. For udover at smagen på den langsomt voksende limfjords-østers angiveligt skulle være markant anderledes, er prisen også en helt anden end for stillehavs-østers.

"Der er ingen pris på sådan noget, så det kan ikke gå at begynde at lave forretning på den," konstaterer han.

50-55 pr. kilo for en østers

Den ødelæggende virus kommer dog næppe til at betyde et boom i dansk østersproduktion. Da bestanden er ganske begrænset, er kvoterne også tilsvarende små; i år har østersfiskerne haft lov at fange 50 tons i foråret og 50 tons i efteråret, der er de to perioder, hvor der fiskes.

"Men begrænsningerne gør omvendt også, at vi får en meget fin pris for dem," medgiver Viggo Kjølhede.

En fisker får således i omegnen af 50-55 kr. per kilo østers. I 2008 var bestanden betragteligt større, men da var prisen så helt nede på 22 kr. kiloet.

En større bestand er dog stadig at foretrække, og på sigt kan de samme klimaforandringer, der tager livet af den i danske farvande uønskede østers-art, også på en anden måde være godt for de hjemlige fiskere. For mens det varmere vand øger dødeligheden for stillehavs-østers, så forholder det sig helt modsat med limfjords-østers, der helst yngler når vandet er højere end 20 grader.

"Det varme vejr er godt for vores østeres. I de seneste somre har vandet nået over 20 grader, og der har været en masse yngel. Så hvor bestanden var faldet betragteligt, er den rigtigt godt på vej tilbage igen," siger Viggo Kjølhede.

Herpesvirus bringer østersindustrien i knæ

EU-Kommissionen vil skære i danske fiskekvoter

Stort skaldyrsprojekt på vej i Limfjorden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter