Stort skaldyrsprojekt på vej i Limfjorden

Fire kommuner arbejder på at etablere fjordhaver i Limfjorden. Første step er rettet mod private, step to kan blive mere kommercielt orienteret.
Foto: Marius Nyheim
Foto: Marius Nyheim

Fire nordjyske kommuner planlægger at etablere såkaldte fjordhaver i Limfjorden. Her skal der på specialanlæg med liner dyrkes bl.a. østers, muslinger og tang. I første omgang er projektet rettet mod private, der kan leje en plads i fjordhaven, men i næste step kan det blive aktuelt for restauranter og mindre virksomheder.

Det siger Torben Bramming Jørgensen, biolog og projektleder ved ”Limfjordsrådets Sekretariatet”, til FødevareWatch.

”I første omgang er det ikke kommercielt, fordi vi lige nu er i færd med at søge midler i Nordea-fonden, og så skal det være almennyttigt,” påpeger han, men tilføjer, at initiativtagerne også gerne ser, at restauranter og mindre erhvervsvirksomheder kommer med i næste step. Her vil der så også blive stillet krav om fødevarekontrol med videre.

”Det lå også i konceptet, inden vi gik i gang. Vi tænker, at potentialet er der for især restauranter, der så har en fortælling om, at produktet er lige ned fra havnen. Der er også restauranter, der har vist interesse. Men i første step fokuserer på vi på metodeudvikling og på at finde et koncept, der virker.”

Offentlig konkurrence

Der findes i dag allerede i dag producenter af muslinger og tang i Limfjorden, og der er ifølge projektlederen sandsynligvis dem, der skal levere små muslinger til projektet.

På spørgsmålet om, hvorvidt disse producenter ikke er bekymrede over udsigten til konkurrencen fra et offentligt projekt, svarer Torben Bramming Jørgensen:

”Vi har drøftet det, og nogle har tænkt den samme tanke, som du tænker. Men vi kom hurtigt frem til, at det er gavnligt for begge parter – for større fokus på skaldyr afføder et større marked, også for dem, der producerer i forvejen.”

Står og falder projekter med, om I får penge fra Nordea-fonden?

”Lige her og nu er vi i gang med ansøgningen, og den skal være inde inden næste mandag. Hvis Nordea-fonden af en eller anden årsag bakker ud, tror jeg ikke, at projektet dør, men så er det klart, at vi skal ud og finde finansiering på en anden måde. For der skal noget fødselshjælp til i opstartsfasen, også i forhold til bl.a. know-how.”

Der kommer ikke penge fra kommuner?

”Svaret må nok være nej. Kommunerne er ikke blevet spurgt, men de synes, det er en god idé, og de fire kommuner, som det handler om i øjeblikket, spytter lidt i kassen i form af egenfinansiering af nogle timer med videre for at få kommunalt ansatte med til at finde lokaliteter, indhente tilladelser etc. Men derfra og til finde penge til at spytte i projektet, der er et stykke vej.”

Hvor mange penge søger I?

”Det er ikke fastlagt, men vi snakker da nogle millioner.”

De fire kommuner er Aalborg, Vesthimmerland, Morsø og Lemvig.

Muslingefiskere tvunget til stop i Limfjorden

Dansk Akvakultur: Kritiske røster om havbrug er misforståede

Danske firmaer sælger grøn fisketeknologi til udlandet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter