FødevareWatch

EU klar med hastetiltag mod smitsom fugleinfluenza

Mandag vil EU indføre øjeblikkelige foranstaltninger for at inddæmme udbrud af fugleinfluenza i Holland.

Foto: Joachim Adrian/ Ritzau Scanpix

EU-Kommissionen vil mandag offentliggøre tiltag, der skal inddæmme et udbrud af en meget smitsom form for fugleinfluenza på en hollandsk kyllingefarm.

"Kommissionen ventes at vedtage en beslutning om umiddelbare og midlertidige beskyttelsesforanstaltninger i forbindelse med udbruddet," siger Ricardo Cardoso, talsmand for kommissionen.

Myndighederne i Holland har allerede forbudt salg af levende kyllinger, æg, kyllingekød og andre fjerkræprodukter fra den berørte farm og det omkringliggende område. EU-Kommissionen ventes at vedtage en tilsvarende beslutning.

Det er også besluttet, at de cirka 150.000 kyllinger på farmen skal aflives. Desuden er der indført et forbud mod transport til og fra kyllingefarme i foreløbigt 72 timer i hele Holland. Al jagt i landet er også blevet forbudt.

Endnu en bornholmsk producent lukker ned

Den ramte farm, der ligger i Hekendorp i det centrale Holland, sælger udelukkende æg. Hovedparten afsættes på hjemmemarkedet.

Influenzavarianten, H5N8, er aldrig blevet opdaget i mennesker. Sydkorea har tidligere oplevet et tilsvarende udbrud af fugleinfluenza. Millioner af fjerkræ blev i den forbindelse tilintetgjort for at forhindre sygdommen i at sprede sig.

Myndighederne i Holland siger, at den fundne variant af sygdommen er fatal for kyllinger, og at den kan overføres til mennesker.

De hollandske kyllingefarme sælger årligt mere end seks milliarder æg til udlandet. Tyskland er den største aftager med cirka 75 procent af den samlede eksport. Holland er også blandt de største eksportører af fjerkræ i EU.

Varianten H5N8 blev første gang opdaget i Europa på en tysk kyllingefarm 4. november.

Økokyllinger er fyldt med bakterier

Danpo tilfreds med stilstand

EU-Kommissionen vil skære i danske fiskekvoter

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier