Landmand sælger gården og får pengene om tre år

Når landmænd går på pension, og gården skal sælges, gør skattereglerne det sværere at sælge til gården til en landmand, som man ikke er i familie med. Vestjysk Landboforening vil nu have ændret reglerne for generationsskifte.
Foto: Thomas Emil Sørensen
Foto: Thomas Emil Sørensen
AF DANIEL WINTHER PEDERSEN

Vestjysk Landboforening vil have ændret reglerne for generationsskifte, for når landmænd går på pension, og gården skal sælges, gør skattereglerne det sværere at sælge til gården til en landmand, som man ikke er i familie med.

"Reglen er ikke blot i urimelig, den er også utidssvarende. I dag ser vi langt færre landmandsunge overtage forældrenes gårde end tidligere," siger Carl Ingemann Slyk, teamleder i driftsøkonomi hos Vestjysk Landboforening.

Skattereglerne for succession er skruet sådan samme, at hvis en landmand sælger gården til sin søn, kan sønnen overtage skyldig skat og udskyde at betale den, indtil han sælger gården igen.

Hvis sønnen skal købe farens gård til 10 mio. kr., skal faren betale skat af salget. Beskattes faren med 40 pct., betaler faren 4 mio. kr. i skat. Det er den skat, som sønnen kan overtage og vente med at betale, til han sælger gården igen. Han betaler i dette eksempel kun 6 mio. kr. til faren for gården.

Hvis landmanden vil sælge gården til en, som han ikke er i familie med, kan køberen ikke ikke overtage skyldig skat og udskyde at betale den. Først når han har arbejdet på gården i 4.200 timer og i 3 år. Han skal altså betale fuld pris for gården, og landmanden betaler skatten.

Carl Ingemann Slyk siger, at det er svært for unge landmænd at finansiere køb af gårde, og de kan derfor ikke komme ind i erhvervet. Han mener, at man bør kigge på loven, fordi færre børn overtager gården efter deres forældre.

"Hvis en ung landmand vil købe en gård til 20 mio. kr., og den unge landmand har 500.000 kr. på lommen, kan han ikke få godkendt et lån. Hvis han kan overtage skyldig skat, er prisen pludselig en anden, og chancen for at få godkendt et lån stiger markant," siger Carl Ingemann Slyk.

Generationsskifte under opsejling

Gennemsnitsalderen for danske landmænd er 60 år på landsplan. Derfor peger Carl Ingemann Slyk på, at der inden for kort tid vil komme et generationsskifte. De unge står klar, hvis de får lov.

"Vi ved, at der er rigtig mange unge landmænd, som gerne vil købe deres egen gård. Det er bare ikke muligt at skaffe pengene," siger Carl Ingemann Slyk.

I Dejbjerg ved Skjern har landmand Sven Erik Aarup valgt en alternativ løsning i forbindelse med, at han går på pension og skal sælge gården. Han har ingen børn, der vil overtage gården, men han vil gerne sælge gården til en ung landmand.

Sven Erik Aarups søns gode ven Niels Peder Petersen er den unge landmand, som gerne vil købe gården. Han kan ikke få finansieret lånet uden at udskyde skatten, men de har lavet deres egen model for handlen.

"Planen er, at Niels Peder flytter ind til maj næste år, når vi selv flytter ud. Modellen er, at vi først får pengene for gården om 3 år, når han kan udskyde skatten," siger Sven Erik Aarup.

Han er klar over, at det ikke er en sikkert, at Niels Peder Petersen til den tid kan få godkendt et lån og betale pengene.

"Med sådanne vilkår er det selvfølgelig helt tosset, det vi gør. Men vi vil gerne sikre en ung ny landmandsfamilie en fremtid på en god gård og et sogn en ny generation," siger Sven Erik Aarup.

Ekspert: Styrelser laver for mange fejl

100 mio. kr. mangler landmand og gård

Global rekordhøst sender kornpriserne ud i frit fald

Skattesmæk i milliardklassen truer de danske landmænd

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter