Ekspert: Styrelser laver for mange fejl

Det er "ikke normalt," at lidt over en fjerdedel af alle klager over Fødevare- og NaturErhvervstyrelsens afgørelser ender med, at sagen bliver genoptaget eller ændret, lyder det fra forsker.
Foto: Rumle Skafte
Foto: Rumle Skafte
AF NIKLAS KRIGSLUND

Fødevarestyrelsen og NaturErhvervstyrelsen laver for mange fejl, hvis man sammenligner med private serviceudbydere.

Det vurderer en ekspert efter, at det i sidste uge kom frem, at en fjerdedel af alle klager over styrelsernes afgørelser fører til, at sagen bliver ændret eller genoptaget.

”Det er min umiddelbare vurdering, at det er et højt tal, hvis du sammenligner med andre serviceydelser. I forhold til private udbydere som banker og advokatfirmaer, så er det ikke normalt, at cirka en fjerdedel af klagesagerne viser fejl i ydelsen,” siger Ricky Wilke, institutleder og forsker i complaint management på CBS, til FødevareWatch.

Det kan betale sig at klage over en sur smiley

Det offentlige har et særligt ansvar

Klagerne kommer især fra landmænd, der har fået afslag på landbrugsstøtte, eller virksomheder, der er uenige i udfaldet af et kontrolbesøg.

I de fleste tilfælde ender sagerne med, at klageren får delvist medhold, hvilket betyder, at der ruller flere støttekroner ind på kontoen, eller at mundvigene på en smiley går fra sur til glad.

Derfor opfordrede Landbrug & Fødevarer i sidste uge sine medlemmer til at råbe op, hvis de er i tvivl om en afgørelse, da det kan betyde forskellen på tusindvis af kroner for den enkelte landmand eller virksomhed.

Samme melding lyder fra Ricky Wilke. Han understreger samtidig, at offentlige instanser har et særligt ansvar for at mindske fejl.

”Virksomheder kan ikke skifte udbydere, da staten har monopol på at uddele smileys, og derfor har styrelserne et ansvar for at træffe de rigtige beslutninger,” siger han og opfordrer myndighederne til at lære af sine fejl.

"Vi må i hvert fald forvente, at de bliver meget bedre til at træffe afgørelser de kommende år, for de har virkelig et godt grundlag at gå ud fra,” siger han.

Sagsbehandling tager op til seks måneder

Hvis en virksomhed er utilfreds med en afgørelse, kan den sende sin klage til den styrelse, der har truffet beslutningen.

Styrelsen kan så enten vælge at genoptage sagen eller sende den videre til den uafhængige instans, Fødevareministeriets Klagecenter, hvis man ikke mener, at der er hold i anken. Det tager cirka tre til seks måneder at få behandlet sin klage.

55,4 pct. af sagerne ender med, at den oprindelige afgørelse bliver fastholdt, mens 26,8 pct. ender med, at afgørelsen bliver ændret, genoptaget eller hjemvist, hvilket betyder, at styrelsens behandling af sagen ikke har levet op til kravene, og at den derfor skal træffe en ny afgørelse. De resterende sager bliver afvist af forskellige tekniske årsager.

Man kan ikke klage over en bødestraf, da det hører under politiet og dermed domstolene.

Flere listeria-sager i kølvandet på skærpet fokus

Her er firmaerne, der fik listeria-bøder

Små fødevarevirksomheder er dårligt forsikrede

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Photo: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter