Ekspert: Styrelser laver for mange fejl

Fødevarestyrelsen og NaturErhvervstyrelsen laver for mange fejl, hvis man sammenligner med private serviceudbydere.
Det vurderer en ekspert efter, at det i sidste uge kom frem, at en fjerdedel af alle klager over styrelsernes afgørelser fører til, at sagen bliver ændret eller genoptaget.
”Det er min umiddelbare vurdering, at det er et højt tal, hvis du sammenligner med andre serviceydelser. I forhold til private udbydere som banker og advokatfirmaer, så er det ikke normalt, at cirka en fjerdedel af klagesagerne viser fejl i ydelsen,” siger Ricky Wilke, institutleder og forsker i complaint management på CBS, til FødevareWatch.
Det kan betale sig at klage over en sur smiley
Det offentlige har et særligt ansvar
Klagerne kommer især fra landmænd, der har fået afslag på landbrugsstøtte, eller virksomheder, der er uenige i udfaldet af et kontrolbesøg.
I de fleste tilfælde ender sagerne med, at klageren får delvist medhold, hvilket betyder, at der ruller flere støttekroner ind på kontoen, eller at mundvigene på en smiley går fra sur til glad.
Samme melding lyder fra Ricky Wilke. Han understreger samtidig, at offentlige instanser har et særligt ansvar for at mindske fejl.
”Virksomheder kan ikke skifte udbydere, da staten har monopol på at uddele smileys, og derfor har styrelserne et ansvar for at træffe de rigtige beslutninger,” siger han og opfordrer myndighederne til at lære af sine fejl.
"Vi må i hvert fald forvente, at de bliver meget bedre til at træffe afgørelser de kommende år, for de har virkelig et godt grundlag at gå ud fra,” siger han.
Sagsbehandling tager op til seks måneder
Hvis en virksomhed er utilfreds med en afgørelse, kan den sende sin klage til den styrelse, der har truffet beslutningen.
Styrelsen kan så enten vælge at genoptage sagen eller sende den videre til den uafhængige instans, Fødevareministeriets Klagecenter, hvis man ikke mener, at der er hold i anken. Det tager cirka tre til seks måneder at få behandlet sin klage.
55,4 pct. af sagerne ender med, at den oprindelige afgørelse bliver fastholdt, mens 26,8 pct. ender med, at afgørelsen bliver ændret, genoptaget eller hjemvist, hvilket betyder, at styrelsens behandling af sagen ikke har levet op til kravene, og at den derfor skal træffe en ny afgørelse. De resterende sager bliver afvist af forskellige tekniske årsager.
Man kan ikke klage over en bødestraf, da det hører under politiet og dermed domstolene.
Flere listeria-sager i kølvandet på skærpet fokus
Relaterede artikler:
Små fødevarevirksomheder er dårligt forsikrede
For abonnenter