FødevareWatch

100 mio. kr. mangler landmand og gård

Er du frisk på at styre en gård, du ikke selv ejer, står pengemand muligvis klar.

Foto: Colourbox

Jens Sørensen, der er produktionsdirektør i en større virksomhed og selv har en fortid som landmand, vil købe to mellemstore landbrug eller et stort landbrug i niveauet 100 mio. kr.

Planen er, at unge landmænd skal styre driften af gårdene, som Jens Sørensen sammen med andre investorer køber.

"Modellen er, at en investorgruppe skal samle 50 mio. kr., og resten skal belånes gennem en realkreditforening. Landmanden, som skal styre driften af landbruget, står selv for at finansiere besætningen og produktionen. Han betaler en husleje til investorerne og får selv en del af overskuddet fra driften," siger Jens Sørensen.

Der er en lovændring på vej, som åbner for, at landmanden på gården ikke længere skal have bestemmende indflydelse i selskaber bag landbruget. Derved kan eksempelvis kapitalfonde og banker - også udenlandske - investere i danske landbrug.

Jens Sørensen siger, at landbruget på nuværende tidspunkt ser ud til at være en god investering, og det løser unge landmænds problemer med at låne penge.

Vi forventer, at investeringerne kan give et afkast på 5-6 pct. årligt"

Jens Sørensen, produktionsdirektør

"Jeg fik egentlig ideen for fire-fem år siden, hvor landbruget var på et lavpunkt. Vi forventer, at investeringerne kan give et afkast på 5-6 pct. årligt. Samtidig giver det unge landmænd, der ikke kan låne penge til at købe et landbrug, et alternativ til at styre sit eget landbrug og på sigt eje det selv," siger Jens Sørensen.

Planen er, at landmanden efter en periode på 8-10 år skal være i stand til at overtage ejerskabet af landbruget.

Jens Sørensen samarbejder lige nu med en kapitalforvalter, som han ikke kan nævne navnet på endnu, og kapitalen er på plads. De arbejder nu på at finde de rigtige gårde og landmænd.

"Vi håber på, at projektet kan være klar inden for 4-8 måneder. Det er vigtigt, at vi finder de rigtige landbrug. Vi har ikke ingen geografiske krav, men vi kigger meget mod Jylland. Vi heller ikke fundet den eller de rigtige landmænd endnu, som kan styre driften," siger Jens Sørensen.

AP Pension begyndte i år at opkøbe landbrug for 600 mio. kr. og få landmænd til at styre driften på gårdene. Hvis det går efter planen, vil AP Pension investere i endnu flere landbrug.

Svineformand: AP Pension ser ud til at tage sig godt betalt

AP Pension åbner for investering i dyreproduktion

Analyse: Fødevareklyngen halter efter dansk økonomi

Mere fra FødevareWatch

Venturefond bag ny investeringsrunde i dansk vinplatform

For anden gang på et år investerer venturefonden sammen med private investorer et tocifret millionbeløb i vinplatformen Kobaj. ”Social buying bliver fremtidens måde at handle vin på,” siger Jimmy Fussing Nielsen, partner i Heartcore Capital.

Pandemien hæmmer Carlsbergs kinesiske fremgang

Mens vi herhjemme har vænnet os til et åbent samfund, er Kina stadig hårdt præget af nedlukninger, hvilket bremser væksten for Carlsbergs kinesiske strategi om at åbne i flere store byer. Det kinesiske nytår og bryggeriets Big City-strategi præsterer dog stadig efter planen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier