Landbruget kan se frem til faldende indkomster

Indtjeningen i landbruget falder i de næste par år, samtidig med at de voldsomme forskelle i indtjeningen mellem driftsgrenene udjævnes. International konkurrence skævvrider indtjeningen i svineproduktionen, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Det bliver økonomisk lidt dårligere at være landmand i de næste to år.

Det gennemsnitlige driftsresultat for en heltidsbedrift forventes at blive på 566.000 kr. i 2014 og 396.000 kr. i 2015. Det vurderer Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer i den nye indkomstprognose.

"Fra 2012 til 2014 ligger driftsresultatet mellem 566.000 og 800.000 kr., dog med stor spredning mellem bedrifterne. Det er historisk set højt, men vi skal huske på, at driftsresultatet både skal aflønne ejeren arbejdskraft og egenkapital. Det relativt høje niveau skyldes høje produktpriser og meget lave renter. I 2015 forventer vi, at produktpriserne normaliseres, så resultatet kun får støtte af de lave renter," udtaler Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, i en pressemeddelelse.

Faldet i landmændenes samlede resultat skyldes ifølge indkomstprognosen især minksektoren, der kan se frem til et lavere driftsresultat på grund af et stort dyk i skindpriserne. Men også de tre andre store driftsgrene, mælkeproducenter, svineproducenter og planteavlere bliver ramt af vigende produktpriser.

"De aktuelle prisforskydninger mellem driftsgrenene er blandt andet et udtryk for, at prisboblerne er ved at blive afviklet. Samtidig nærmer driftsgrenene sig hinanden. I årevis har der ellers været voldsomme forskelle i indtjeningen mellem driftsgrenene," siger Klaus Kaiser.

Flere penge i små grise

Udover spredningen mellem de enkelte bedrifter, er der inden for de sidste par år også opstået stor spredning i indkomsterne inden for produktion af henholdsvis slagtesvin og smågrise. Producenter af smågrise har fået markant bedre indtjening end slagtesvineproducenterne, skriver Landbrug & Fødevarer.

"Den internationale konkurrencesituation gør, at tyske og polske landmænd kan byde væsentligt mere for smågrisene end danske landmænd. Det skævvrider det danske marked, da prisen på smågrise bliver uforholdsmæssig høj i forhold til prisen på slagtesvin i Danmark. Derved flyttes indkomst fra producenter af slagtesvin til producenter af smågrise. Det gør det samtidig vanskeligt at opretholde produktionen af slagtesvin herhjemme, så slagterierne har råvarer nok," siger Afdelingschef på Videncenter for Svineproduktion, Finn Udesen.

Finn Udesen fremhæver i øvrigt den store usikkerhed om svineproducenternes resultat, der afhænger meget af situationen omkring Ruslands aktuelle importforbud af svinekød fra EU. Den manglende eksport til Rusland koster dyrt på bundlinjen.

Venstres svineforslag droppet af regeringen i vækstpakke

Svineproducenter kæmper imod MRSA-åbenhed

Videncenter redder beskedent overskud hjem

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter