L&F ærgrer sig over nej til flere grise

Danmark går glip af tusindvis af arbejdspladser efter, at forslaget om at udvide svineproduktionen blev droppet fra vækstpakken. "Brandærgerligt”, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO
AF NIKLAS KRIGSLUND

Det er ærgerligt, at de danske landmænd ikke får lov til at producere flere svin. Sådan lyder reaktionen fra Landbrug & Fødevarer efter, at det står klart, at Venstres forslag om at udvide svineproduktionen ikke finder vej til regeringens vækstpakke.

”Jeg synes, at det er brandærgerligt, at der ikke var mod til at tage imod det gratis forslag om at udvide den danske svineproduktion ved at ligestille vilkårene for de danske svineproducenter med deres kolleger i resten af EU,” siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade, og henviser til, at forslaget ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ville have skabt op mod 2300 nye arbejdspladser.

”De danske slagterier står med knivene parat, og de danske svineproducenter er også parate til at skabe endnu mere vækst og arbejdspladser i vores fødevaresektor,” tilføjer Gade.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Glæde over nedsat afgift

Til gengæld glæder erhvervsorganisationen sig over, at vækstpakken sænker afgiften på virksomhedernes energiforbrug, den såkaldte PSO-afgift, for 13,2 milliarder kroner, hvilket er en fordobling af regeringens oprindelige udspil.

”Vi har kæmpet for at få sænket de dybt skadelige PSO-afgifter. Her har politikerne heldigvis lyttet. Det har afgørende betydning for bl.a. vores gartnerier, hvor afgiften har nået helt groteske beløb. Nu får gartnerierne – og andre virksomheder, der har store omkostninger til energi – en bedre chance for at kunne konkurrere med deres udenlandske kolleger,” siger Søren Gade, der også er positiv over for afskaffelsen af brændeafgiften.

Foruden afgiftsnedsættelser indeholder den skitse for de videre forhandlinger, som regeringen og Venstre fremlagde i går, også et forslag om skabe arbejdspladser i ydreområderne for 400 millioner kroner.

Regeringen skal nu forsøge at forhandle en endelig aftale på plads med Venstre og flere af de andre partier, herunder SF og Enhedslisten, der begge var en del af energiaftalen fra 2012. Der er indkaldt til forhandlinger i Energiministeriet og Finansministeriet i dag.

Venstres svineforslag droppet af regeringen i vækstpakke

Venstre vil tillade større svineproduktion

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter